назад
05.10.22

Як працює система БПД Полтавщини в умовах воєнного стану- тема для обговорення правників області

Напередодні Дня юриста  представники системи БПД Полтавщини підсумували результати роботи за 9 місяців поточного року. Захід мав на меті  проаналізувати роботу системи БПД у Полтавській області за 9 місяців 2022 році, зокрема в умовах воєнного стану, обговорити питання надання правової допомоги та проведення правопросвітницької роботи таких наразі ключових груп населення як військовослужбовці та внутрішньопереміщені особи; порівняти роботу місцевих центрів  та бюро правової  задля виявлення резервів удосконалення; визначити першочергові завдання системи у 2022 році та обговорити питання організації подальшої співпраці суб’єктів надання правових послуг з метою захисту індивідуальних прав представників громади (зокрема, ОТГ, правозахисні громадські організацій, органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Учасниками заходу стали   керівники та працівники Регіонального і місцевих центрів з надання БВПД, керівники бюро правової допомоги,  адвокати системи безоплатної правової допомоги, представники органів влади, електронних та друкованих ЗМІ Полтавської області.

Модератором заходу був директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий.

«Питання правового захисту військовослужбовців та внутрішньопереміщених осіб наразі набуває особливого змісту. Адже саме зараз, коли   захисники боронять нашу державу і завдяки їх зусиллям ми маємо можливість сьогодні працювати на благо нашої держави, тому вони потребують і правової підтримки у вирішенні їх життєвих питань у правовий спосіб.  Внутрішньопереміщені  особи залишивши все  своє колишнє життя вимушені були рятуватися від вибухів та пострілів у більш безпечних регіонах і вони теж потребують правового захисту, адже рятуючи своє життя, деякі з них залишилися  навіть без документів, що посвідчують особу, тож правова підтримка їм зараз конче необхідна.  І система БПД може в повній мірі забезпечити правові потреби цих осіб.»   – резюмував керівник Регіонального центру.

З вітальним  словом до учасників зібрання звернулися заступник начальника Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми)  Віталій Коноз, який відзначив ефективну співпрацю органів юстиції та системи БПД.

Як працювала система БПД в умовах воєнного стану  розповів заступник директора Регіонального центру Ігор  Клименко.  За його словами наразі на Полтавщині діють три місцеві центри: Полтавський, Кременчуцький, та Лубенський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також працюють 28 бюро правової  допомоги, які забезпечують громадян області безоплатною первинної правовою допомогою у вигляді правових консультації та вторинної правової допомоги  у вигляді підготовки документів процесуального характеру та представлення інтересів в суді.  Лише в місті Полтаві працює три таких бюро правової допомоги.

 «За 9 місяців поточного року Регіональним центром видано  майже 3 000 доручень задля захисту прав громадян у кримінальному процесі.  До місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося понад 31 000 громадян за отриманням правової допомоги.» – повідомив він.

Наразі одним із ключових завдань системи БПД окрім надання безпосередньо правової допомоги є проведення правопросвітницької  роботи, адже умови воєнного стану спричинили значні зміни у чинному законодавстві. А тому громадяни потребують інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо їх прав в умовах воєнного стану. Одними з ключових категорій, з якими проводиться така робота є внутрішньопереміщені особи та військовослужбовці, адже вони наразі потребують особливого захисту з боку держави та правової підтримки.

Під час зібрання  з представниками системи БПД регіону обговорили питання організації надання правничої допомоги у кримінальному процесі в умовах воєнного часу, співпраці відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру із місцевими центрами , комунікації та правопросвітництва в умовах воєнного стану та ключові орієнтири у даному напрямі.

Вже традиційно, за результатами роботи, кращих працівників системи БПД області нагородили відповідними подяками.