назад

Ризики нелегальної трудової міграції

Трудова міграція громадян України нині є дуже актуальною темою. Коли людина збирається за кордон у пошуках високооплачуваної роботи, її свідомість затуманює блиск перспективи грошових винагород, кар’єрного росту і про наслідки міграції мало хто задумується. З метою інформування осіб, які перебувають на обліку у Чернівецькому міському центрі зайнятості відбувся семінар на тему «Ризики нелегальної трудової міграції», який провели фахівці безоплатної правової допомоги.

Хороша вакансія потребує фахівця, тобто вимагає потрібних навичок і досвіду. Якщо цього немає, то навряд чи це легальне працевлаштування. Не варто їхати за кордон на роботу маючи туристичну або іншу візу, тільки за робочою із запрошенням. Всі документи, які треба підписати, мають бути перекладені рідною мовою. Компанія повинна надати свою точну назву, а також повідомити всю інформацію про роботу: починаючи від графіка роботи і розміру заробітної плати, до умов проїзду, проживання та отримання страховки. Не варто забувати й про контакти посольства і консульських представництв України.

«Необхідно звернути увагу на так звані «хитрі» фірми. Вони беруть гроші начебто за працевлаштування за кордоном, але в договорі прописують надання інформаційних послуг. Тобто, вони вас просто проінформували, що є, наприклад, якесь підприємство в Норвегії, яке набирає людей на роботу. Але це лише консультація, ніхто не обіцяє вас працевлаштувати на тому підприємстві. А інформацію, за яку людина нерідко віддає значні суми, можна було отримати самому, витративши трохи часу на перегляд пропозицій в Інтернеті», – наголосила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Інна Гавринюк.

Учасники семінару обговорили законодавство України у сфері працевлаштування за кордоном; наслідки нелегальної трудової міграції (шахрайство при працевлаштуванні, економічна експлуатація, торгівля людьми); переваги легального працевлаштування за кордоном; правовий захист громадян за кордоном (організації та установи, які здійснюють підтримку громадян України за кордоном).