назад

Декларування – 2020: що змінилося?

Які зміни відбулися в електронному декларуванні? Як підготуватися до чергового етапу подання декларації про майновий стан? Про це розповіла фахівчиня Сокирянського бюро правової допомоги Олександра Івасюк працівникам Сокирянського відділу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

З метою завчасної підготовки до чергового етапу декларування необхідно виконати такі дії:

1. Перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

2. Перевірити термін дії та працездатність ЕЦП (електронного цифрового підпису) для роботи з реєстром.

Зберігайте ваш ключ ЕЦП, пароль від нього, а також адресу електронної поштової скриньки, з якою ви зареєстровані у реєстрі та пароль від неї у захищеному місці.

Необхідно врахувати, що за змінами у 2020 році значно розширено коло суб’єктів декларування. Стаття 3 Закону України «Про запобігання корупції», що визначала коло суб’єктів декларування, має доповнення. «Серед новацій – також необхідність декларувати осіб, що спільно проживали із суб’єктом декларування включно з останнім днем звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації. Якщо прожив із кимось півроку – декларуй!, – наголосила фахівчиня.

Нагадаємо, за несвоєчасне подання декларації про майновий стан передбачено відповідальність за статтею 172-6 КУпАП (порушення вимог фінансового контролю).