назад

Селяни Білоцерківської територіальної громади отримали важливі відповіді на земельні питання

У Білоцерківському районі на базі Трушківської та Матюшівської сільських рад відбувся виїзний прийом та консультування громадян із земельних питань.

Головний юрист Білоцерківського бюро правової допомоги Олена Звада розповіла про зміни у земельному законодавстві під час воєнного стану.

«Актуальність теми земельних відносин обумовлюється тим, що наразі підвищилася значимість продовольчої безпеки не тільки для фермерів, а й для простого люду. Врегулювання земельних відносин на загальнодержавному рівні значно спрощує процедуру землекористування, зокрема, передання земельної ділянки в оренду, автоматичне поновлення раніше укладеного договору оренди тощо», – зауважила фахівчиня системи БПД.

Важливим та поширеним під час консультування громадн було питання нарахування та сплати земельного податку.

Юристка пояснила, що на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року. Наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю за:

  • земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;
  • земельні ділянки, що розташовані на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації;
  • земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами.

Щоб скористатися вищезазначеними пільгами, необхідно подати уточнюючі декларації із земельного податку та орендної плати.

Фахівчиня бюро на запит мешканцям сіл розповіла, що всі договори щодо передачі у користування земель сільськогосподарського призначення, термін дії яких закінчився після введення в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, вважаються поновленими на 1 рік без волевиявлення сторін таких договорів та внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав.

Усі бажаючі отримали тематичні інформаційні буклети.

Детальніше ознайомитися зі змінами у сфері земельних відносин можна у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24 березня 2022 року № 2145-IX.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua