назад

Що потрібно знати про мобілізацію жінок розповіли на Одещині

В Україні як у довоєнний час, так і під час війни жінки мають право отримувати бойові (військові) спеціальності та проходити військову службу в Збройних силах України та в інших військових формувань. Однак, на законодавчому рівні не було закріплено обов’язок жінок ставати на військовий облік.

Однак, 1 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ  № 313, який зобов’язує деяких жінок стати на військовий облік.  Військовий облік жінок повинен розпочатися з 1 жовтня 2022.

З метою роз’яснення основних змін в законодавстві щодо військового обліку жінок, юристи Одеських бюро правової допомоги Катерина Булаткіна та Микола Крутій провели для працівників Управління культури, спорту та молодіжної політики Южненської міської ради правопросвітницький захід на тему: «Мобілізація жінок». Захід пройшов за участю близько 30 працівників управління та журналіста телебачення МИГ. 

Під час заходу обговорили наступні питання:

  1. Жінки, яких спеціальностей/професій, повинні стати на військовий облік;
  2. Як визначатимуть спеціальність;
  3. Чи зможуть жінки виїжджати за кордон;
  4. Чи притягатимуть  жінок до відповідальності у випадку відмови стати на військовий облік.

З 1 жовтня 2022 року в Україні усі жінкиу віці від 18 до 60 років, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком мають стати на військовий облік військовозобов’язаних.  Жодних виключень немає. Тобто, від військового обліку не звільняються і ті жінки, що мають малолітніх дітей і, навіть вагітні. Військовий облік для жінок не відрізняється від обліку чоловіків, оскільки наразі окремого порядку взяття жінок на військовий облік в Україні не встановлено. Тому до жінок будуть застосовуватись ті ж самі правила, які існують для чоловіків, встановлені  Порядком організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07 грудня 2016 року № 921», – зазначив Микола.

З Наказом, який наразі містить 14 спеціальностей і 7 споріднених з ними професій,  після одержання яких жінки беруться на військовий облік можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3pzNXvH

Жінкам, які мають спеціальність, визначену у Наказі № 313 необхідно з’явитись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки стати на військовий облік за місцем реєстрації, де їх повинні направити на військово-лікарську комісію, яка повинна надати висновок про придатність/непридатність до військової служби. Щоб стати на облік, у військкомат потрібно брати документ про освіту, що буде підтверджувати спеціалізацію, і трудову книжку, що буде підтверджувати теперішній досвід. Однак, як визначатимуть спеціальність – за місцем роботи або за дипломом  – в законодавстві не зазначено, тому у багатьох випадках це буде визначатись індивідуально. 

Також, юрист Одеського бюро правової допомоги Микола Крутій розповів про те жінки, яких спеціальностей/професій зобов’язані будуть стати на військовий облік, чи зможуть жінки-військовозобов’язані виїжджати за кордон, чи будуть карати тих жінок, хто ухилятиметься від військового обліку.

Детальніше дивіться у відео: