назад

Права і свободи громадян: як їх захистити говорили в Кропивницькому

Що таке безоплатна правова допомога, де і як її отримати? Як працює система БПД в умовах воєнного стану, з якими проблемами і питаннями звертаються наші співгромадяни до бюро правової допомоги? Відповідь на ці та інші запитання надавали під час заходу у Кропивницькому громадському просторі «Атмосфера Мир 2.0» напередодні Дня Незалежності України. До заходу долучилися усі небайдужі відвідувачі громадського простору, серед них: внутрішньо переміщені особи, студенти – правники та викладачі закладів вищої освіти, партнери системи БПД, представники громадських організацій.

Які послуги надає система безоплатної правової допомоги, чого вдалося досягнути з часу створення системи БПД, які проєкти реалізовує система, які напрацювання мають центри та бюро правої допомоги, розповіла директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Пані Наталія нагадала історію створення системи БПД в Україні, яка отримала старт в 2011 році, коли було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу». З 2013 року почали надавати безоплатну вторинну правову допомогу регіональні центри у кримінальному процесі, а пізніше у 2015 році розпочали роботу у всіх регіонах України місцеві центри, доступ до БВПД у цивільному та адміністративному процесах отримали соціально незахищені категорії громадян. В 2016 році було створено понад 400 бюро правової допомоги у  районних центрах та малих містах.

«Наші юристи разом із адвокатами, які співпрацюють з системою, виконують великий обсяг роботи – консультують громадян, складають процесуальні документи, здійснюють представництво в судах. Наразі у центрі уваги системи БПД люди, які через воєнні дії потребують особливої підтримки, зокрема це вимушені переселенці, особи, які проживають на тимчасово окупованій території, люди, які втратили документи, ветерани війни та члени їх сімей», – зазначила директорка регіонального центру.

Наталія Гнатуша привітала учасників зібрання із Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України та закликала завжди захищати свої права і звертатися до бюро правової допомоги, які працюють в усіх регіонах України.

«Відчуття безпеки є базовою потребою кожної людини. Всі ми прагнемо почуття захищеності як у повсякденному житті, так і у вирішенні правових проблем. Основний Закон нашої держави говорить, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Система БПД гарантує забезпечення доступу до правової допомоги усім, хто цього потребує» – говорить Олена Шишкарьова, заступниця директора регіонального центру.

Свої виступи спікери підкріпили наглядним інформаційним відеоконтентом системи БПД – інформаційними відеороликами, прикладами успішних кейсів.

Адвокатка, яка співпрацює з системою БПД Кіровоградщини, представниця ГО «Десяте квітня» Анастасія Шепеленко та представник управління дотримання прав людини НПУ Микола Сульжук розповіли про співпрацю із регіональним центром, досвід роботи, адвокатські кейси та участь у проєктах системи БПД.

По завершенню зустрічі на учасників очікувала консультаційна платформа, протягом якої юристи відповіли на питання присутніх, а також розповіли про те, як звернутися по безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану

 

У громадському просторі усі бажаючі мали можливість долучитися до підтримки ЗСУ, «донатили» кошти на потреби української армії. Сьогодні наші воїни на передовій міцно тримають військовий фронт, боронять нашу свободу і незалежність України, кожен із працівників системи БПД вдячний нашим Героям та тримає у тилу також важливий – юридичний фронт!