назад

Що потрібно знати про вибори Президента України

vuboru231 березня 2019 року відбудуться вибори Президента України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про вибори Президента України», Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Документом, який підтверджує громадянство України, є:

1) паспорт громадянина України;

2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

3) дипломатичний паспорт;

4) службовий паспорт;

7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);

8) тимчасове посвідчення громадянина України;

9) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, – для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях. Картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора є підставою для отримання виборчого бюлетеня і може бути використаний на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у відповідній установі виконання покарань або слідчому ізоляторі. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт та службовий паспорт є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України.

Не має права голосу громадянин визнаний судом недієздатним.

Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

Кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.

Допомога виборцю з особливими потребами, який не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку, у виконанні цих дій відповідно до його волевиявлення не вважається голосуванням замість цього виборця.

На президентських виборах 2019 року дозволено тимчасову зміну місця голосування. Якщо виборець з якихось причин не зможе голосувати за місцем проживання, то має завчасно вибрати дільницю для голосування у тому місці, де перебуватиме 31 березня. Після цього необхідно прийти до органу ведення державного реєстру — вони є в кожному районі — та подати заяву із зазначенням бажаної дільниці або адреси голосування. Виборець отримує посвідчення, яке має пред’явити місцевій виборчій комісії у день голосування.

У випадку звернення до органу ведення Реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

Заяву  про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, тобто до 25 березня 2019 року включно.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси забезпечує включення виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці на день голосування – 31 березня 2019 року.

У разі призначення повторного голосування,  виборцям, які перебуватимуть не за своєю виборчою адресою та бажатимуть проголосувати, потрібно повторно не пізніше ніж за п’ять днів до дня повторного голосування звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування.

Кожен громадянин може перевірити чи внесено його до списків виборців.

Попередні списки виборців складають органи ведення Державного реєстру виборців. Виборець може бути включений до списку тільки на одній виборчій дільниці. 

Орган ведення Державного реєстру виборців не пізніш як за вісім днів до дня виборів передає примірник попереднього списку виборців та виготовлені іменні запрошення дільничній виборчій комісії. Тобто, не пізніше як 22 березня 2019 року на виборчих дільницях з’являться попередні списки виборців.

Дільнична виборча комісія наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення. Тобто, з 23 березня кожен охочий може підійти за адресою своєї виборчої дільниці та перевірити наявність і правильність свого прізвища, імені та по-батькові і адреси. Крім того, знайти себе в списках можна, звернувшись до Державного реєстру виборців. Це можна зробити за допомогою онлайн-сервісу “Особистий кабінет виборця” на веб-сторінці “Державний реєстр виборців”.

Важливо перевірити точність всіх особистих даних, згідно запису в паспорті. Інакше в день голосування вам можуть не видати бюлетень для голосування.

Дільнична виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня виборів надсилає кожному виборцю іменне запрошення, де повідомляє про включення його до попереднього списку виборців, адресу дільничної комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, повідомляють, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем проживання (перебування).

Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України (частина третя статті 8 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”), а також внутрішньо переміщені особи (стаття 8 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”) мають право реалізувати своє право голосу на виборах Президента України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Процедура схожа з тими, хто голосує не за місцем реєстрації. Зробити це можна у будь-який день, але не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів.

Внутрішньо переміщеним особам потрібен лише паспорт.

Згідно з рішенням ЦВК, виборці, які прописані на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях, можуть не докладати до заяви про зміну місця голосування документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Потрібно знайти найближчий до себе Державний реєстр виборців. Прийти туди тільки з паспортом і написати заяву про прохання тимчасово змінити місце голосування.