назад

Щоденні обстріли, пошкодженні офіси та зруйновані житлові будинки – як система БПД Миколаївщини працювала у 2022 році

Щоденні обстріли, пошкодженні офіси та зруйновані житлові будинки – в таких реаліях працювали юристи системи БПД Миколаївщини, незважаючи ні на що, забезпечуючи всім особам доступ до правосуддя. Загалом протягом року послугами системи БПД регіону скористалися понад 13,5 тисяч громадян, з них понад три тисячі за вторинною правовою допомогою, яка включає складання процесуальних документів, захист від обвинувачення, представництво інтересів особи в судах та інших державних органах.

«Воєнні дії змусили нас переглянути всі алгоритми роботи, кожне здавалося б найпростіша дія вимагає індивідуального підходу та значно більшої кількості часу, ніж за мирних часів. Зокрема це стосується забезпечення надання правової допомоги затриманим, підозрюваним та обвинуваченим особам, адже через виїзд значної частини адвокатів за територію області, у деяких районах відсутні адвокати, які б могли надавати таку допомогу. Відповідно збільшився час пошуку адвоката і час прибуття захисника до місця конфіденційного побачення з клієнтом», – зазначає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Організовуючи в регіоні роботу місцевих центрів та бюро правової допомоги, насамперед зважали на ситуацію в конкретному населеному пункті області. В переважній більшості точок доступу це був дистанційний формат роботи, юристи не лише консультували клієнтів онлайн, але й брали участь у судових засіданнях. В той самий час, юристи віднаходили можливість й особистих зустрічей з клієнтами, виїжджаючи до прикладу до територіальних громад або консультуючи громадян у гуманітарних штабах.

Серед найбільш поширених запитів в регіоні були питання щодо допомоги внутрішньо перемішеним особам в оформленні документів.

«Рятуючись від бойових дій, люди покидають свої домівки не замислюючись про юридичні питання, адже головне – зберегти життя та здоров’я. Однак опинившись у відносно безпечних умовах постає питання – що робити далі? Тут на допомогу приходять наші юристи, які надають чіткі алгоритми вирішення їх правових проблем», – відзначає Н. Гнатуша.

Наприкінці року, після звільнення територій на півдні України ситуація в регіоні дещо покращилась, відтак почали відновлювати роботу бюро правової допомоги у звичайному форматі. Водночас деокупація Снігурівщини та Херсонщини поставила перед юристами Миколаївщини нові виклики, адже мешканці звільнених територій мають значну кількість достатньо складних правових питань, пов’язаних із воєнними злочинами. Так, серед питань, що хвилюють мешканців деокупованих територій є фіксація пошкоджень нерухомого майна, відновлення втрачених правовстановлюючих документів, отримання свідоцтва про народження та смерть тощо.

Довідково. Як отримати безоплатну правову допомогу:

Отримати усну консультацію з вашого правового питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103

Якщо вам зручно отримати правову допомогу письмово, напишіть у телеграм-бот

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

Тут зібрані усі сервіси доступу системи безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

На фото заходи, що були проведені юристами системи БПД Миколаївщини протягом 2022 року.