назад

На Хмельниччині військовослужбовцям територіальної оборони пояснювали, як оформити статус УБД

Про зміни в законодавстві, пов’язані з отриманням статусу учасника бойових дій, про право на відпустки, а також про посилення відповідальності військовослужбовців розповідали юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Ганжа та Олена Шмагалова під час зустрічі з бійцями батальйону територіальної оборони ЗСУ.

Юристки наголосили, що держава забезпечує соціальний захист громадян, які перебувають на службі в Збройних Силах України, а Закон України «Про безоплатну правову допомогу» гарантує безоплатний правовий захист ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«У бюро правової допомоги кожен військовослужбовець може безкоштовно отримати консультації та роз’яснення з будь-яких правових питань, допомогу в підготовці документів для отримання соціальних пільг і гарантій. Ветерани війни, члени сімей загиблих захисників України можуть також безкоштовно скористатися послугами юриста або адвоката, який співпрацює з системою БПД, для представництва своїх інтересів у суді. Затриманим військовослужбовцям буде призначений адвокат для захисту», – повідомила заступниця директора місцевого центру Марина Ганжа.

21 жовтня 2022 року Кабінет міністрів України змінив порядок і процедуру надання статусу учасника бойових дій громадянам України, які стали на захист держави від початку повномасштабного російського вторгнення, внісши зміни до постанови №413 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення». А з 1 грудня 2022 року розпочали роботу Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

«Тепер основною умовою надання статусу УБД для військовослужбовців є факт виконання ними особисто або у складі військової частини бойових завдань. Водночас вимогу щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій скасовано», – пояснила Марина Ганжа.

Звернутись до Комісії та надати необхідний пакет документів мають право:

  • командир (начальник) військової частини;
  • особисто військовослужбовець;
  • особа, звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

На розгляд комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій необхідно надати такі документи:

  • довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України;

в обов’язковому порядку не менш як один з таких документів:

  • витяги (копії) бойових донесень;
  • витяги (копії) з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
  • витяги (копії) з вахтових журналів;
  • копії польотних листів;
  • копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв;

також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій зобов’язані у місячний строк з дня отримання клопотання розглянути його.

Під час заходу юристки поінформували і про актуальні для захисників питання надання відпусток у період дії воєнного стану. Адже у зв’язку із дією на території України воєнного стану військовослужбовці стикнулися з тим, що отримати відпустку вони мали змогу лише з поважних причин.

«23 грудня 2022 року набрав чинності Закон «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», яким в особливий період  під час дії воєнного стану військовослужбовцям надано право на частину щорічної основної відпустки тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду, один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу», – повідомила юристка Олена Шмагалова.

Звернули увагу аудиторії й на інші законодавчі новації. Так, 27 січня цього року став чинним Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці» (https://bit.ly/3HGAI63), який посилює відповідальність для військових, зокрема, за самовільне залишення військової частини, місця служби чи поля бою, дезертирство, непокору і невиконання бойових наказів.