назад

Спільне консультування громадян

правова консультація09 листопада 2016 року працівники Рожищенського бюро правової допомоги спільно з головним спеціалістом Рожищенського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ольгою Мех провели консультування громадян з правових питань.

За консультацією звернулося двоє людей.
Зокрема, громадянина Д. цікавило питання порядку видачі повторного свідоцтва про народження.
Спеціалісти Рожищенського бюро правової допомоги інформують, що Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.
Відповідно до частини першої статті 18 вказаного Закону про факт державної реєстрації акту цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.
Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, та повторна видача свідоцтва у разі внесення змін до актового запису чи його поновлення здійснюються відділами державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичними представництвами і консульськими установами України на підставі актового запису цивільного стану за заявою особи, щодо якої складено запис, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, представника закладу охорони здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування.
З урахуванням цих законодавчих вимог, Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 N 52/5 (у редакції наказу Мін’юсту від 24.10.2010 N 3307/5), зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 18.10.2000 за N 719/4940, передбачено, що особам, яким виповнилося 16 років, свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану може повторно видаватися за наявності паспорта (паспортного документа).
Свідоцтва про народження дітей повторно видаються їх батькам і усиновителям незалежно від віку дитини.
Особі, позбавленій батьківських прав, свідоцтва про народження дітей повторно не видаються.
У заяві щодо повторної видачі відповідного свідоцтва про державну реєстрацію акту цивільного стану зазначаються:
прізвище, власне ім’я, по батькові та адреса заявника;
прізвище, власне ім’я, по батькові особи, щодо якої запитується свідоцтво;
яке необхідне свідоцтво;
коли і яким органом державної реєстрації актів цивільного стану складено актовий запис цивільного стану;
мета запиту цього свідоцтва та проставляється особистий підпис заявника.

Довідково:
Відділ «Рожищенське бюро правової допомоги» Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Рожище, вул. Незалежності, 60, контактний телефон: (03368) 21370;
Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7, контактний телефон: (0332) 770717.