назад
06.09.23

Спільно з Національною соціальною сервісною службою захищаємо права вразливих категорій осіб

Фахівці системи безоплатної правничої допомоги та Національної соціальної сервісної служби спільно забезпечують доступ вразливих категорій населення до якісної та своєчасної правової допомоги. І на сьогодні мають успішний досвід міжвідомчої взаємодії в кількох регіонах та поширюють його на територію всієї України.

У своїй спільній діяльності представники організацій зробили основний акцент на практичних кроках, що допомагають потенційним клієнтам системи БПД швидко, якісно і у зручному для себе форматі отримати необхідну правничу допомогу.

Міжвідомча співпраця в регіонах

На Вінниччині співпраця з Нацсоцслужбою триває з 2021 року. З-поміж основних напрямків спільної роботи тоді визначили організацію консультаційних пунктів на базі Центрів надання адміністративних послуг та перенаправлення клієнтів, які отримують адміністративні та соціальні послуги, до бюро правової допомоги. Цього року ці домовленості поновили.

«Тепер мешканці кількох громад Вінницької області, звертаючись за соціальною підтримкою до фронт-офісу соціального захисту або ЦНАПу, зможуть одразу отримати правничу допомогу», — розповідає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області Марина Лукіянова.

За словами керівниці управління Нацсоцслужби у Вінницькій області Наталі Квят, багато ситуацій вимагають комплексного підходу, який враховує не лише соціальні потреби людини, але й юридичні. Співпраця з системою БПД дає можливість обмінюватися знаннями та розробляти нові сервіси й ініціативи, спрямовані на покращення життя українців, які потребують правничої та соціальної допомоги.

З 2021 року триває міжвідомча співпраця і на Тернопільщині, у її межах регулярно відбуваються круглі столи, спільні заходи та навчання працівників.

«Ми активно взаємодіємо з нашими партнерами. Результативними є спільні навчання наших працівників, адже це не просто обмін досвідом, а напрацювання конкретних алгоритмів для вирішення проблем наших клієнтів», — розповідає директорка Західного регіонального центру з надання БВПД Ірина Хондогій.

Так, наприкінці минулого року фахівці системи БПД в Тернопільській області, представники органів державного самоврядування та посадовці ГУ Національної соціальної сервісної служби взяли участь у тренінгу «Захист прав людини постраждалих від конфлікту в умовах війни в Україні», де ділилися досвідом у сфері надання правової допомоги внутрішнім переселенцям. А вже в березні цього року для юристів системи та працівників соціальних служб відбувся дводенний тренінг «Підвищення потенціалу надавачів соціальних послуг постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, попередження і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству», під час якого окреслили поетапний алгоритм дій для надання допомоги постраждалій особі.

Співпраця Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Чернігівській області направлена на захист прав дітей у регіоні.

Лише цього року партнери долучилися до двох спільних заходів, під час яких представники державних структур та громадського сектору посилювали співпрацю у сфері захисту прав дітей в умовах воєнного стану. Зокрема, фахівці системи БПД говорили про право дітей на безоплатну правничу правову допомогу та ділилися досвідом правопросвітницької роботи в загальноосвітніх та професійно-технічних закладах щодо запобігання і протидії булінгу, домашньому насильству, наводили приклади вирішення життєвих ситуацій, в яких опинилися діти та судової практики розгляду справ, стороною яких є дитина.

Має успішний досвід міжвідомчої співпраці і Вознесенський місцевий центр з надання БВПД, зокрема це стосується діяльності консультаційного пункту доступу до безоплатної правничої допомоги у місцевому Центрі надання адміністративних послуг. Під час консультування юристи бюро виконували і правопросвітницьку функцію, висвітлюючи питання щодо порядку визнання членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

У багатьох регіонах представники партнерських організацій лише починають взаємодіяти, спираючись на позитивний досвід колег.

Так, на Хмельниччині домовилися організувати спільні виїзні консультування, а також перенаправлення людей, які звертаються до соціальних служб та потребують правничої допомоги, до бюро правової допомоги. Планують і продовження співпраці зі службами у справах дітей, зокрема для залучення психолога для роботи з неповнолітніми, які беруть участь в проєкті з відновного правосуддя.

Фахівці системи БПД в Одеській області також планують впровадити дієвий механізм перенаправлення осіб, які звертаються до соціальних служб та потребують отримання правничої допомоги, та розпочати проведення спільних виїзних консультувань та правопросвітницьких заходів.

«Ми очікуємо, що співпраця з Нацсоцслужбою дозволить нам підвищити якість надання допомоги клієнтам, наприклад з питань захисту прав дітей, спрощенню їх доступу до правосуддя чи у випадках неправомірної відмови у призначенні соціальної допомоги»,  — коментує директорка регіонального центру з надання правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина.

Навчаємо аби спростити доступ дітей до правничої допомоги

Юристи системи БПД беруть участь у навчальних заходах, які організовує Національна соціальна сервісна служба для фахівців служб у справах дітей територіальних громад різних регіонів. Серед завдань таких зустрічей — обговорити, як юристи та соціальні працівники можуть разом захищати права дітей.

Першими такими заходами стали навчання для фахівців служб у справах дітей територіальних громад, до яких департамент з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Нацсоцслужби залучив юристів системи БПД. Мета зустрічей, які відбуваються онлайн у різних регіонах України, — надання методичної підтримки соціальним працівникам задля ефективного захисту прав дітей.

Зокрема, юристи розповідають, що діти, які досягли 14 років, можуть самостійно звертатися по вторинну правову допомогу до бюро з питань, звернення з якими до суду дозволяється з цього віку. Акцентують на тому, яким чином дитина може звернутися по правничу допомогу, самостійно чи через законного представника, з якими питаннями і на яку саме допомогу може розраховувати.

Плануємо майбутню співпрацю

Представники системи БПД та Національної соціальної сервісної служби з різних регіонів збираються на зустрічі для поширення успішного досвіду міжвідомчої взаємодії.

Зокрема, під час останньої спільної онлайн-зустрічі, обговорювалися основні напрями співпраці. Зокрема досягли домовленості проводити спільні консультаційні заходи та взаємне перенаправлення людей, які потребують тієї чи іншої допомоги, брати участь у спільних навчальних заходах, популяризувати діяльність служб та масштабувати успішні практики.

Довідково. Національна сервісна служба займається реалізацією політики, соціального захисту населення та захисту прав дітей, здійснює державний контроль під час надання соціальної підтримки і захисту прав дітей та координує дії органів влади і органів місцевого самоврядування щодо забезпечення прав дітей, проведення соціальної роботи, надання базових соціальних послуг і соціальної підтримки відповідно до потреб жителів територіальних громад.