назад

Як на Сумщині надають правничу допомогу людям з порушеннями слуху

На Сумщині за сприяння Охтирської та Лебединської організацій Українського товариства глухих надають правничу допомогу людям з порушенням слуху. Їм допомагають зорієнтуватися в положеннях чинного законодавства, розповідають про різні соціальні пільги та державні гарантії, надають юридичні консультації за участі перекладачів жестової мови.

Співпраця Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з  громадською організацією людей з порушеннями слуху почалась у 2015 році.

Юристи центру проводять з членами організації тематичні правопросвітницькі бесіди, круглі столи та заходи інформаційно-консультативного спрямування. Популярними є теми, що стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю, їхніх прав, зокрема права на безоплатну правничу допомогу та доступу до державних сервісів.

Крім цього, щороку фахівці системи БПД долучаються до відзначення Міжнародного дня глухих, беруть участь у флешмобах «Ми захищаємо права глухих», під час яких, зокрема, записують відеосюжети жестовою мовою.

Важливо, що всі ці правопросвітницькі  заходи та консультаційні прийоми супроводжують перекладачі жестової мови Наталія Лиховітька та Лідія Попова.

Із початком повномасштабного вторгнення рф члени УТОГ змінили місця свого проживання, тому умови співпраці з організацією змінились. Так, сьогодні люди з порушеннями слуху з перекладачами звертаються до Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Найчастіше вони з допомогою юристів системи БПД розв’язують питання прийняття спадщини, поновлення строку на вступ у спадщину, приватизації житла, оформлення соціальних виплат та субсидій, поновлення втрачених документів у період повномасштабного вторгнення рф, оформлення статусу ВПО, відшкодування збитків потерпілим внаслідок військової агресії рф та інші.

Крім первинної правничої допомоги — консультацій та допомоги з документами люди з порушеннями слуху часто потребують і вторинної — допомоги зі зверненням до суду. У цих випадках адвокати, що співпрацюють з системою БПД, та юристи бюро правової допомоги забезпечують представництво інтересів цих людей (за умови належності до однієї з категорій, що мають за законом право на цей вид послуг) у судах та допомагають їм складати документи для звернення до суду.