назад

Виїзні консультаційні пункти та адресна правнича допомога — як на Житомирщині дбають про доступність правових послуг для людей з інвалідністю

Від початку цього року до бюро правової допомоги на Житомирщині надійшло понад 1300 звернень від людей з інвалідністю, зокрема 127 звернень — до бюро Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З-поміж питань, з якими зверталися до юристів системи БПД на Житомирщині, — відшкодування матеріальної і моральної шкоди, захист прав споживачів, укладення й розірвання договорів, визнання їх недійсними, оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, оформлення документів, позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, укладення та розірвання шлюбу, встановлення фактів, що мають юридичне значення.

«Проблеми, з якими до нас приходять люди, що мають інвалідність, суттєво не відрізняються від тих, з якими звертаються інші клієнти. Це питання, пов’язані із соціальним захистом, спадковим, майновим та сімейним правом», — розповідає в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

Крім безоплатної первинної правничої допомоги, яку безкоштовно можуть отримати всі люди незалежно від рівня доходів і соціального статусу, особи з інвалідністю з низьким доходом мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, тобто складення документів для звернення до суду, послуги з представництва їхніх інтересів у суді та інших державних органах. Саме вторинної правничої допомоги частіше потребували люди з інвалідністю, які зверталися цього року до бюро Житомирського місцевого центру: 78 звернень зі 127 стосувалися надання послуг юриста чи адвоката для представництва інтересів у суді.

За словами Андрія Мілютіна, юристи системи БПД вживають заходів, щоб люди з інвалідністю могли без проблем дістатися до бюро. Майже всі приміщення бюро, які входять в структуру місцевого центру, обладнані кнопками виклику або пандусами.

«Однак проблема доступності, особливо для людей з важкими формами інвалідності, залишається. Щоб розв’язати її, організовуємо виїзні консультування та надаємо адресну правничу допомогу», — зазначає юрист.

Зокрема, днями відбувся візит фахівців Житомирського місцевого центру до Центру комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Лелека». У закладі, що евакуювався з Луганщини, діти та молодь проходять соціальну, психологічну і педагогічну реабілітацію, працюють у столярній майстерні. Юристи розповіли вихованцям центру та їхнім опікунам про пільги та державні гарантії, на які вони мають право. А відтак провели індивідуальний прийом.

А юристка Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук відвідала жінку з інвалідністю, яка мешкає в одному з сіл Черняхівської громади і потребувала роз’яснень щодо продовження строку дії рішення суду про встановлення опіки. Фахівчиня бюро також розповіла клієнтці про сервіси системи БПД, за допомогою яких консультацію юриста можна отримати онлайн.

Детально про способи отримання безоплатної правничої допомоги можна дізнатися тут.