назад

Співпраця із секторами пробації в Харківській області

З моменту створення бюро правової допомоги розпочалася активна співпраця з секторами Державної установи «Центр пробації» в Харківській області. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень, а тому значну роль у вирішенні проблем та підтримці суб’єктів пробації на шляху до позитивних змін відіграють саме працівники бюро правової допомоги.

У приміщеннях органів з питань пробації Харківської області працюють консультаційні пункти доступу до БПД місцевих центрів. Працівники МЦ і бюро консультують підоблікових секторів пробації відповідно до графіка.

Найпоширеніші питання, з якими звертаються до юристів Богодухівського, Валківського, Краснокутського та Коломацького бюро Богодухівського МЦ:

  • порядок працевлаштування;
  • порядок отримання допомоги від держави;
  • порядок розірвання шлюбу;
  • порядок апеляційного оскарження;
  • порядок відновлення втрачених документів;
  • оплата комунальних послуг під час воєнного стану;
  • стягнення аліментів з безробітного.

Для підоблікових пробації працівники МЦ та бюро регулярно проводять правопросвітницькі заходи на теми: «Що таке безоплатна правова допомога та порядок її отримання»; «Організація трудових відносин у період дії воєнного стану»; «Обставини, що виключають кримінальну відповідальність, відповідно до ст. 40 КК України»; «Запобігання повторним злочинам»; «Відповідальність за порушення комендантської години». Разом з працівниками Центру пробації та дільничними офіцерами поліції Богодухівського райвідділку поліції юристи бюро проводять заходи щодо попередження вчинення кримінальних правопорушень неповнолітніми та запобігання повторних злочинів.

Попри воєнний стан, відстань та дистанційний режим роботи деяких секторів Первомайського місцевого центру, функціонує утворений на підставі меморандуму з партнерами консультаційний пункт у Близнюківському районному секторі центру пробації у Харківській області.

Працівники місцевого центру продовжують регулярну правопросвітницьку роботу для підоблікових та працівників відповідно до укладених угод і меморандумів. На початку вересня провели кілька заходів для працівників секторів пробації та їх підоблікових.

Головна юристка Лозівського бюро правової допомоги Анастасія Кушнір провела онлайн-семінар «Фізичний та психічний примус: як розмежовувати відповідальність?» відразу для трьох районів – Близнюківського, Кегичівського та Лозівського.

Учасників ознайомили зі змістом статі 40 Кримінального кодексу України, в якій містяться відомості, що виключають кримінальну протиправність діяння. Тобто якщо особа під впливом цих обставин вчинить дію чи бездіяльність, яка містить ознаки кримінального правопорушення (особливо це стосується умов воєнного стану), то така особа може бути не притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки ці дії були вчинено під впливом психологічного або фізичного тиску на людину. Фахівчиня навела конкретні приклали з даного питання.

Для осіб, які перебувають на обліку в Лозівському районному відділі № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області,  головна юристка Первомайського бюро правової допомоги Галина Стракуля провела семінар на тему: «Коротко про систему БПД в умовах воєнного стану». Вона повідомила про послуги, які надаються системою БВПД під час воєнного стану, а також порядок доступу до первинної та вторинної правової допомоги.

Найчастішими проблемами, з яким звертаються суб’єкти пробації до бюро правової допомоги Чугуївського місцевого центру, є втрата документів та способи їх поновлення, питання спадкування майна, отримання соціальної допомоги від держави та можливість отримання реєстрації місця проживання у спеціальних закладах, що створені місцевою владою.

При цьому з січня 2022 року помічник юриста Шевченківського бюро правової допомоги є волонтером у Куп’янському районному секторі № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області, що, своєю чергою, допомагає більш оперативно реагувати на нові виклики часу та реалізовувати надання правової підтримки суб’єктам пробації.

Також  важливим напрямом співпраці є правоосвітня діяльність. Тому працівниками бюро правової допомоги (згідно з окремими річними планами, погодженими між установами) проводяться семінари для клієнтів пробації з метою попередження вчинення кримінальних правопорушень та підвищення рівня обізнаності з їхніми правами та обов’язками.