назад
24.05.23

Співпраця системи БПД із Програмою розвитку ООН в Україні: робимо правосуддя доступнішим

Широкомасштабна війна в Україні збільшила кількість громад, де ведуться бойові дії, та громад, що потерпають від постійних обстрілів. Це стало поштовхом до розширення географії співпраці системи БПД із Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні, завдяки якій центри та бюро правової допомоги отримують матеріально-технічну підтримку для забезпечення жителів прифронтових громад належним доступом до правосуддя.

Отож, для налагодження ефективної взаємодії між ПРООН та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській, Сумській, Чернігівській та Миколаївській областях відбулися робочі зустрічі представників центрів зі спеціалістом із питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми розвитку ООН в Україні Іваном Гончаруком, під час яких обговорювалися всі можливі напрями співпраці.

Насамперед під час ознайомчих візитів до кожного з регіональних центрів представник ПРООН цікавився картою правових потреб жителів територіальних громад, що постраждали від воєнних дій. Окрім цього, разом із директорами центрів говорили про наданням безоплатної правової допомоги вразливим категоріям осіб, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, людям, що постраждали від війни.  А також про складнощі, з якими можуть стикатися юристи системи БПД при наданні правових послуг населенню, серед яких матеріально-технічне забезпечення.

Нині виникають правові питання, на які громадянам потрібно давати швидкі та юридично обґрунтовані відповіді. Однак, в роботі фахівців інколи  виникають технічні труднощі, які можуть ускладнювати роботу зі зверненнями населення. Тому, система безоплатної правової допомоги вдячна міжнародним партнерам, які своєчасно та якісно можуть надати технічну та матеріальну підтримку для забезпечення безперервності та повноти отримання правових послуг у громадах, — зазначила  директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

Окрім матеріально-технічної підтримки бюро правової допомоги, під час проведених зустрічей обговорювали й інші напрями співпраці, зокрема проведення спільних заходів щодо підвищення обізнаності про права і свободи людини та способи їх реалізації.

Ми намагаємось зробити так, щоби правосуддя стало доступнішим, зокрема для населення, що постраждало від воєнних дій. За цим напрямом нашими основними партнерами є система безоплатної правової допомоги та судова влада, з якими ми співпрацюємо як на центральному рівні, так і на місцях. Проте нині є нагальні питання, які потребують вирішення. Серед них — матеріально-технічна підтримка бюро правової допомоги для налагодження комунікації з постраждалими від війни, які потребують правових консультацій, — зазначив спеціаліст із питань верховенства права та доступу до правосуддя ПРООН в Україні Іван Гончарук.

Варто зауважити, що завдяки плідній співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні, яка розпочалася у жовтні 2017 року, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях зміг відкрити на контрольно-пропускних пунктах в’їзду-виїзду Донецької області стаціонарні пункти консультування, а саме на КПВВ «Новотроїцьке», КПВВ «Майорськ» та КПВВ «Мар’їнка». ПРООН забезпечила стаціонарні пункти консультування на КПВВ «Новотроїцьке» та КПВВ «Мар’їнка» модулями, офісною технікою, а також всебічною матеріально-технічною підтримкою. Стаціонарний пункт консультування на  КПВВ «Майорськ» отримав всебічну матеріально-технічну підтримку саме завдяки підтримці, наданій ПРООН в Україні.

Крім цього, як зазначають в Регіональних центрах з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій, Харківській та Луганській областях, за підтримки  ПРООН  провели велику кількість спільних навчальних та правопросвітницьких заходів для працівників системи, представників ОМС, ВПО з правових питань різної тематики.