назад

Від теорії до практики: майбутні правники дізналися як працює відновне правосуддя

Відновне правосуддя для неповнолітніх: теорія і практика – на таку тему дискутували зі студентами Донецького державного університету внутрішніх справ. Серед спікерів-експертів: представники системи БПД Кіровоградщини, прокуратури, поліції, адвокати-посередники.

«Одна з головних відмінностей відновного підходу в правосудді є залучення до обговорення всіх сторін правопорушення та прийняття рішення як можна виправити наслідки того, що сталося, і запобігти повторенню подібного в майбутньому», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Наразі в Україні реалізується пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», тож ключові учасники проєкту – юристи системи БПД, ювенальні прокурори, медіатори та психологи на прикладі реальних кейсів презентували як відбувається реалізація відновного підходу в правосудді. Майбутні правники дізналися про умови участі в проєкті, як відбувається залучення сторін та які етапи необхідно пройти.

«Хлопець хотів трохи заробити розвантажуючи вагони, але виявилося, що погодився на крадіжку; дівчинка побачила мобільний телефон без нагляду і не впоралася зі спокусою та привласнила його собі. Це історії неповнолітніх, які потрапили в поле зору правоохоронців. Виправити ситуацію допомогла участь дитини у програмі відновлення для неповнолітніх та успішне проходження програми ресоціалізації», – розповідає очільниця системи БПД регіону.

Загалом з початку реалізації пілотного проєкту в Кіровоградській та Миколаївській областях 30 підлітків вже отримали можливість виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням злочину, та розпочати нове життя.

«Відновне правосуддя – це насамперед перехід від каральних форм і методів роботи до нових, прогресивних. Це формує нормальні, дійсно європейські стандарти дотримання прав і свобод людини – в першу чергу дітей» – наголосив Микола Сульжук, представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України.

Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.