назад
10.12.18

Стартував Всеукраїнський тиждень права

10.12.2018   tijnya prava (4)Сьогодні, 10 грудня, в Україні стартував Всеукраїнський тиждень права, який проводиться щорічно з 2008 року з нагоди прийняття Загальної декларації прав людини. Головна мета – розповісти людям, які у них є права, як ними скористатись та як їх захистити.

«Ці 7 днів – це гарна можливість ще більше заглибитися в тему тих правових питань, які турбують українців. І допомогти громадянам вирішити ці проблеми. У першу чергу, завдяки системі безоплатної правової допомоги, що на сьогодні налічує 552 точки доступу, які допомогли вже більше ніж 2 мільйонам українців», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

10.12.2018   tijnya prava (2)

Він взяв участь у дискусії «Захист прав людини – ключове завдання державної політики», що відбулася під час урочистого відкриття Всеукраїнського тижня права. Вирішення правових проблем громадян через формування державної політики, покращення доступу до правосуддя через посилення правової спроможності та обізнаності людей, реформування правничої освіти в Україні ці та інші теми обговорювалися під час дискусії.

10.12.2018   tijnya prava (7)

Були презентовані результати опитування, що провело Міністерство юстиції України спільно з молодіжним проектом «ЮНІСЕФ U-Report». Були опитані близько 11,9 тис. респондентів з різних регіонів України віком від 14 до 34 років.

Так, 16,3 % учасників відповіли, що в разі порушення їхніх прав звернуться за допомогою до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Згодні заплатити юристу чи адвокату 25,3 % опитаних, а 28,8 % готові вирішувати проблему самостійно. На допомогу родичів чи знайомих сподіваються 34,4 % респондентів. На запитання «Чи знаєте ви, де можна отримати безоплатну правову допомогу?» 64 % опитаних відповіли «так».

10.12.2018   tijnya prava (6)

«Заходи, що проводяться у межах Всеукраїнського тижня права, сприятимуть підвищенню правової грамотності українців. Переконаний, що вже наступне опитування покаже збільшення кількості людей, які знають свої права та куди слід звертатися за їх захистом», – говорить Олексій Бонюк.

Цього тижня Міністерство юстиції, система безоплатної правової допомоги, інші органи державної влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації проведуть різноманітні заходи, спрямовані на правопросвітництво.

Зокрема, відбудуться уроки про права людини, конкурси, мистецькі виставки, кіноклуби, медіатеки, публічні дискусії та конференції, правові конкурси, ігри, змагання.


Довідково.
Всеукраїнський тиждень права започатковано відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2008 року № 1149 «Про Всеукраїнський тиждень права», і проводиться він щороку в тиждень, що включає 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Це свято засновано 04 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, що стала першим міжнародним документом, в якому чітко сформульовані положення про права людини. У 2018 році відзначається 70-та річниця Загальної декларації прав людини.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube