назад
29.09.15

Столичний адвокат довів невинуватість свого клієнта, якому загрожували 15 років позбавлення волі за звинуваченням у замаху на навмисне вбивство

адвокат ШалімовАдвокат, що діяв на підставі доручення Регіонального центру БВПД в місті Києві, домігся виправдувального вироку для підозрюваного, який обвинувачувався в особливо тяжкому злочині.

Адвокат Леонід Шалімов здійснював захист клієнта за дорученням центру з надання БВПД (№4882 від 25.01.2014), обвинуваченого за ч.1 ст. 115 КК України у кримінальному провадженні №1201410008000664. Підсудного у січні 2014 року затримали правоохоронці за підозрою у вчиненні особливо тяжкого злочину (ч.2. ст.15, ч.1 ст. 115 КК України) – закінчений замах на умисне вбивство, який, за версією сторони обвинувачення, не був доведений до кінця з причин, які не залежали від волі обвинуваченого, так як потерпілому своєчасно була надана медична допомога. За цей особливо тяжкий злочин клієнт адвоката міг отримати покарання до 15 років позбавлення волі.

Більше 14 місяців підзахисний перебував в ув’язнені. Як не намагалися слідчі отримати зізнання, але чоловік своєї вини не визнавав і постійно заявляв про свою невинуватість. 14 місяців він перебував під вартою у слідчому ізоляторі. У цей період ув’язнений звертався зі скаргою до Генерального прокурора про застосовувалися щодо нього з боку органів слідства та дізнання недозволенних методів та способів впливу. Але перевірка прокуратури порушень закону не встановила.

Адвокату Леоніду Шалімову вдалося довести, що частину доказів, наданих стороною обвинувачення, добуто з грубим порушенням норм кримінального процесуального законодавства України. Зокрема суд встановив, що протокол проведення слідчого експерименту у справі не може бути визнаним належним доказом, оскільки показання одного зі свідків, зафіксовані засобами відеозапису під час цього експерименту, надавалися ним після навідних питань слідчого, тобто запитань, у формулюванні яких містилися відповіді або підказки до них. Інша свідок у справі у ході допиту під час судового засідання показала, що під час допиту у відділку міліції на неї здійснювався психологічний тиск, тому вона підписала показання, що свідчили на користь вини підсудного. Також суд встановив, що інші здобуті слідством докази у сукупності ні прямо, ні опосередковано не підтверджують вину обвинуваченого.

Таким чином, за рішенням суддів, під час судового розгляду стороною обвинувачення не надало безсумнівних доказів вини обвинуваченого у вчиненні інкримінованого йому особливо тяжкого злочину. 27 березня 2015 року колегія суддів Святошинського районного суду м. Києва виправдала підсудного, оскільки сторона обвинувачення не довела вчинення ним злочину.

Після 14 місяців досудового розслідування, судових процесів та ув’язнення підзахисний адвоката Леоніда Шалімова був визнаний невинуватим та виправдний. Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою скасовано та клієнта звільнено негайно у залі суду.

Джерело – Інформаційний дайджест системи БПД №8

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter