назад

Студентам-правникам – про медіацію.

Майбутні юристи Поліського державного університету 21 вересня познайомились з процесом медіації.
Загалом люди звикли вирішувати свої спори в судах, хоча існують альтернативні способи, одним з яких є медіація. В Україні медіація розвивається вже більше 20 років. Але нового рівня вона набула з прийняттям у травні Закону України «Про медіацію». На відміну від судової системи, яка, розглядаючи спір, залишається на рівні позицій сторін, медіація дозволяє зануритись в інтереси та потреби людей і досягти найбільш прийнятного для всіх результату. Спробувати вирішити спір шляхом медіації можливо на всіх стадіях, як до звернення до суду , так і на стадії виконання рішення. Якщо людина спочатку вирішить спробувати медіацію, це не позбавляє її можливості в подальшому звернутись до суду.

Представниця системи БПД Житомирщини розповіла про те, як виникає та розвивається конфлікт, чим він відрізняється від спору, про роль емоцій, чому важливо враховувати інтереси та потреби людини.

«Медіація — це вид альтернативного позасудового врегулювання конфлікту із залученням незалежного посередника. Фактично відбуваються структуровані переговори між сторонами, в яких медіатор допомагає їм налагодити процес комунікації, висловитись і бути почутими іншою стороною, проаналізувати конфліктну ситуацію та самостійно обрати варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту», — зазначила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Система безоплатної правової допомоги надає допомогу в доступі до медіації, а її фахівці, які пройшли відповідне навчання, вже успішно проводять медіації. Дуже ефективною медіація є в спорах, які зачіпають права та інтереси дитини. Наприклад, під час визначення місця проживання дитини, стягнення аліментів, поділі або спадкуванні майна, позбавленні батьківських прав, визначенні способу участі у вихованні дитини.
За допомогою медіації спори можуть бути вирішені набагато швидше і з найкращим урахуванням інтересів сторін.

Особливу зацікавленість у студентів викликала інформація про реалізацію на базі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Вони задавали чимало питань щодо можливості, яку надає медіація для дитини, що вчинила суспільно небезпечне діяння.
Загалом спектр застосування медіації дуже широкий . Є сімейна та шкільна медіація. Її також можливо застосувати в більшості цивільних, сімейних, спадкових, трудових, земельних, господарських, адміністративних справах.


Студенти погодились, що медіація має багато переваг, серед яких вони відзначили швидкість процесу, економію коштів та часу, велику ймовірність швидкого та повного виконання домовленостей.
#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid #Медіація