назад
18.04.23

Створено секторальну групу «безоплатна правова допомога»

У Міністерстві юстиції України відбулася зустріч партнерів із розвитку системи БПД, на якій було створено секторальну групу «безоплатна правова допомога» для координації із головними партнерами та донорами.

«На 11 році існування системи БПД, навіть, у найгірших умовах, під час війни, наші клієнти отримували якнайкращу допомогу», — зазначила заступниця Міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Як повідомив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов, з початку запровадження воєнного стану система БПД не зупинялася, продовжувала надавати правову допомогу усім, хто цього потребує.

«Якщо говорити мовою цифр, то у системі БПД зараз працює 1,2 тис. штатних юристів, з нами співпрацюють понад 8,6 тис. адвокатів. Минулого року було зареєстровано понад 642,1 тис. звернень клієнтів для надання безоплатної правової допомоги», — підкреслив Олександр Баранов.

За його словами, до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 у 2022 році надійшла найбільша кількість дзвінків за усі роки його роботи — понад 313,7 тис. Зафіксовано понад 29,6 млн переглядів довідково-інформаційної платформи правових консультацій WikiLegalAid.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги” (№7473-д). Передбачено можливість отримувати безоплатну правничу допомогу певним категоріям українців, передовсім ідеться про військовослужбовців, сім’ї загиблих воїнів, дітей, неповнолітніх батьків, внутрішньо переміщених осіб тощо.

Той, хто буде звертатися за такою допомогою, зможе не лише безпосередньо прийти в центр із надання безоплатної правової допомоги, а й подати відповідне електронне звернення. У разі потреби такі особи будуть забезпечені перекладачами, зокрема жестової мови.

Окрім того, надається право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Презентація