назад

Підвищуємо правову обізнаність вихованців Кременчуцької виховної колонії

Які права на юридичний захист має засуджена особа в разі відкриття відносно неї кримінального провадження під час відбування покарання? У такому випадку засуджений має визначений обсяг процесуальних прав, зокрема і на отримання юридичної допомоги. Те, що людина вже відбуває покарання і має судимість, жодним чином не звужує її права на захист. Про права засуджених розповідаємо під час правопросвітницьких зходів за участю фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавщини.

Так, днями,  виконуюча обов’язки директорки Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Пушкаревська провела  інформаційну онлайн зустріч з  вихованцями державної установи «Кременчуцька виховна колонія».

Відповідно частини другої статті 8 Кримінально-виконавчого кодексу України, засудженим гарантується право на правову допомогу.

Під час зустрічі основну увагу було приділено нормам Закону України «Про безоплатну правову допомогу» оскільки це основний нормативно-правовий акт, що регулює надання правової допомоги за рахунок коштів Державного бюджету України особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі.

Фахівчиня місцевого центру  роз’яснила підліткам діючі нормативні документи, якими керується центр в своїй діяльності, ознайомила із повноваженнями Регіонального центру та місцевих центрів. Також очільниця центру роз’яснила порядок звернення за безоплатною вторинною правовою допомогою, акцентувавши увагу що відповідне звернення про надання БВПД обов’язково направляється з супровідним листом установи виконання покарань.

«Для вирішення питання про призначення захисника/представника засудженій особі у зверненні потрібно зазначити таку інформацію: прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження, місце знаходження; суть порушеного питання; вид правової допомоги, що потребує засуджена особа ( БВПД або безоплатну первинну правову допомогу, що включає надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру)», – повідомила Ірина Пушкаревська.

За її словами, у разі звернення засудженої особи про надання одного з видів БВПД, Центр з надання БВПД приймає рішення про надання такої допомоги протягом десяти днів з дня надходження звернення, призначає адвоката для надання правової допомоги, видає йому доручення та письмово повідомляє про прийняте рішення заявника. Це доручення діє до закінчення останнього судового провадження з перегляду судових рішень, використання всіх національних засобів правового захисту, звільнення особи з місця виконання покарання.

По завершенні інформаційної частини вихованці мали змогу отримати індивідуальні консультації.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук вул. Небесної Сотні,54; тел.: (0536) 75-75-20.  Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00 без перерви. Субота, неділя — вихідний.

У разі якщо Ви потребуєте роз’яснень  зверніться до контактного центру системи  безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за Київським часом. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3.