назад

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення: обмінювались зразковими практиками Сумщина, Полтавщина, Одещина та Дніпропетровщина

Уже розпочався другий квартал 2023 року, але цьогоріч по всій Україні  є лише 9 випадків застосування пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»(далі – Програма відновлення) *. Це зумовлено значною мірою тим, що нині складно встановити кримінальне провадження, у якому підозрюється неповнолітній та яке за формальними ознаками підпадає під дію Програми відновлення, адже вчинення злочину в умовах воєнного стану є обставиною, яка обтяжує покарання або впливає на кваліфікацію злочину, а однією з умов участі у пілотному проєкті є вчинення неповнолітнім проступку або нетяжкого злочину.

Це та інші питання днями у рамках онлайн-дискусії на тему: «Досвід реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення в умовах воєнного стану» обговорили координатори пілотного проєкту із Сумської, Полтавської, Одеської та Дніпропетровської областей.

Усі учасники зустрічі зазначили, що наразі спостерігається рекордно низька кількість справ з відновного правосуддя для неповнолітніх. За час повномасштабного вторгнення рф до України з чотирьох областей, які брали участь в заході успішних справ було: в Сумській області – 8, Полтавській – 7 ,Одеській – 2, Дніпропетровській – 2.

«Основною проблемою застосування Програми відновлення під час воєнного стану є зміна кваліфікації злочинів, тому що більшість правопорушень зараз кваліфікуються як тяжкі і як наслідок – значна кількість неповнолітніх втратили своє право на участь у Програмі відновлення», – зазначила  директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина.

Модераторка зустрічі заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД  у Сумській області Валентина Волобуєва звернула увагу, що більшість підлітків, які підпадали під категорію учасників Програми відновлення через війну перебувають за кордоном.

Під час заходу учасники обговорили питання налагодження ефективної співпраці з органами пробації, які моніторять всі кримінальні провадження щодо неповнолітніх,  внесені в ЄРДР з метою швидкої комунікації з усіма суб’єктами та залученням дитини, яка вчинила кримінальне правопорушення у Програму відновлення .

«Продовжуємо впроваджувати Програму відновлення, комунікуємо з прокуратурою та пробацією, не зважаючи на війну, залишається актуальним допомога обвинуваченому підлітку, адже саме зараз дана категорія громадян стала ще вразливішою», – акцентувала начальниця відділу  організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Ірина  Мазана.

Також обговорили досвід регіонів щодо виконання вимог спільного наказу Координаційного центру з надання правової допомоги та ДУ «Центр пробації» в частині комунікацій між регіональними центрами, органами пробації, неповнолітнім та його законним представником. 

«Дуже багато часу та ресурсу відводиться на узгодження часу та місця проведення зустрічі неповнолітнього з представниками пробації,  у зв’язку з чим не завжди можна вкластись у строки досудового розслідування та провести  процедуру  по відновному правосуддю», – каже заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД  у Сумській області Валентина Волобуєва.

Окрім того, під час онлайн-дискусії обговорили досвід Програми відновлення в цілому за весь час її дії на території України.

«Впродовж дії пілотного проєкту у Полтавській області 10 кейсів, дев’ять з яких успішні. Повторних правопорушень чи злочинів неповнолітні, які брали участь у пілотному проєкті не вчиняли», – поінформував заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

За результатами зустрічі було запропоновано направити запит до Координаційного центру з надання правової допомоги щодо внесення змін до наказу в частині механізму взаємодії між регіональними центрами та органами пробації для того, щоб органи пробації самостійної комунікували з неповнолітніми для  узгодження дати та часу відвідування неповнолітнім органу пробації, як це відбувається під час комунікаціі медіатора з потерпілим, неповнолітнім та його законним представником.  

Довідково:*Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року.