назад

Суд присяжних в Україні — інститут здійснення народовладдя в Україні, який закріплений Конституцією України та Кримінальним процесуальним кодексом України і Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Хто такі присяжні? Хто може бути присяжним?Як стати присяжним? До яких справ залучаються присяжні?

Отож, хто такі присяжні?

Відповідно до ч. 4 ст. 124 Конституції України народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних.

Присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.
Присяжні мають статус судді та на них поширюються гарантії незалежності та недоторканості суддів на час виконання ними обов’язків у суді.

На час виконання обов’язків присяжного у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Також присяжним здійснюються відшкодування витрат на проїзд та наймання житла, виплачуються добові. Ці виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

На час виконання присяжними обов’язків у суді за основним місцем роботи зберігаються усі гарантії та пільги, які визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Не длопускється звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді.

Хто може бути присяжним?

Присяжним може бути громадянин України, віком від 30 до 65 років, що володіє державною мовою та який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду.

Не можуть бути присяжними громадяни України, які: визнані судом обмежено дієздатними чи недієздатними; мають хронічні психічні чи інші захворювання, які перешкоджають виконанню обов’язків присяжного; мають незняту чи непогашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, досягли шістдесяти п’яти років; не володіють державною мовою.

Також не можуть бути присяжними особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

Важливо! Особа, яку включено до списку присяжних, у випадку виникнення обставин, що роблять неможливою її участь у здійсненні правосуддя, зобов’язана повідомити про це суд.

Як стати присяжним?

Для того щоб стати присяжним, особі, яка виявила таке бажання, потрібно звернутися до місцевої ради із заявою про включення її до списку присяжних. Органи місцевого самоврядування формують та затверджують список громадян, які постійно проживають на території на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, та відповідають вимогам до присяжних, які надали згоду бути присяжними. У разі встановлення місцевою радою відповідності особи встановленим у законі вимогам до присяжних, вона своїм рішенням включає цю особу до списку присяжних. Список присяжних направляється до відповідного суду.
Автоматизованою системою документообігу суду здійснюється відбір присяжних для участі у конкретній судовій справі.

Присяжні залучаються судом здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця в рік або на більший термін для закінчення розгляду справи, яку розпочато за їх участю.
Присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення суду для участі у судовому засіданні. Неприбуття у судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду, за що передбачено адміністративну відповідальність.

До яких справ залучаються присяжні?

У порядку цивільного судочинства за участю одного судді та двох присяжних розглядаються справи щодо: обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання особи недієздатною; визнання особи безвісно відсутньою чи померлою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги; Примусової госпіталізації особи до протитуберкульозного закладу.
У порядку кримінального судочинства за участю двох суддів та трьох присяжних розглядаються справи про злочини, за які передбачено довічне позбавлення волі.

Відповідь на це питання надала фахівець Лановецького бюро правової допомоги Віта Святинюк під час роботи мобільного консультаційного пункту у Борсуківській сільській раді Борсуківської ОТГ.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.