назад

Сумщина: триває Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства”

На чолі з очільницею Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Оленою Демченко фахівці Регіонального центру доєдналися до вуличної акції щодо протидії різного роду насильства.

Домашнє насильство – один із видів насильства та є найпоширенійшою формою порушенння прав людини. З січня 2017 року в Україні почав діяти  Закон України „Про запобігання та протидію домашньому насильству”, яким встановлено кримінальну відповідальність за домашнє насильство. 

Домашнє насильство є серйозним порушенням прав людини, що вкорінене в нерівності між чоловіками та жінками й гендерній дискримінації. Проблема насильства щодо жінок актуальна для всіх країн і суспільств без винятку. Домашнє насильство позначається на жінках і чоловіках, хлопцях і дівчатах навіть ”, – акцентує Олена Демченко.

Вулична акція пройшла в межах плану регіональних заходів  у рамках проведення Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства” у 2022 році на Сумщині.

Під час якої кожен бажаючий, на знак протидії насильству, міг написати антонім до слова “насильство”, щоб проілюструвати символічність боротьби із ним.

“Законом також внесено низку поліпшень до заходів із протидії домашньому насильству, зокрема, вдосконалено порядок надання послуг постраждалим особам, передбачено створення спеціальних підрозділи поліції для розгляду випадків домашнього насильства”, – розповів під час заходу заступник начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів  Регіонального центру Володимир Лящевський.

А також громадян поінформували, щодо:

  • видів домашнього насильства;
  • заходів, що можуть бути застосовані проти кривдника;
  • алгоритм дій у разу домашнього насильства та куди звертатися.

Окрім того учасники акції отримали тематичні буклети із символікою БПД.

“Домашнє насильство можна подолати лише змінивши стереотипні моделі поведінки та очікування суспільства від жінок та чоловіків, об’єднавши зусилля усіх дотичних сторін, представників державних інституцій та громадських організацій. Тож завданням фахівців системи БПД – є пошук шляхів ефективної співпраці з іншими установами та організаціями щодо протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі”, – акцентувала заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.

 

Серед постійних партнерів в акції прийняли також участь  представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України, Управління патрульної поліції в Сумській області, а також Приймальня громадської організація  Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Суми.