назад

Про роботу системи безоплатної правової допомоги говорили у Волинській обласній державній адміністрації

«Насильство це проблема про яку, на жаль, мало говорять, а по допомогу, зазвичай, звертається лише незначна частина постраждалих. Причини можуть бути різними як низький рівень правової обізнаності жертв насильства, так і страх осуду з боку рідних та знайомих, помсти від кривдника.

Втім, фахівці системи безоплатної правової допомоги Волині рішуче налаштовані допомогти постраждалим від цього ганебного явища подолати усі страхи та отримати належний правовий захист.

Працівники місцевих центрів, направду, проводять масу правопросвітницьких заходів, круглих столів, вуличних акцій з метою привернення уваги суспільства до проблеми насильства, в тому числі насильства в сім`ї, організовують співпрацю і активно взаємодіють з різними спеціалізованими установами та організаціями. Під час проведення таких заходів працівники роз’яснюють громадянам зміст поняття «домашнє насильство», повідомляють про те, які існують види насильства та яка відповідальність передбачена за його вчинення, а також інформують громадян куди можна звернутися для отримання юридичної, психологічної та інформаційної підтримки. Нерідко до місцевих центрів жертви домашнього насильства звертаються  безпосередньо з метою отримання безоплатної вторинної правової допомоги і ми маємо позитивний досвід у наданні такої допомоги нашим клієнтам» – про це говорила виконувачка обов’язків  директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Яна Мельник на засіданні координаційної ради з питань гендерної політики, протидії торгівлі людьми та запобігання домашньому насильству при Волинській ОДА, яке відбулося 29 листопада.

Зокрема, йшлося про те, як в цілому працює система безоплатної правової допомоги області у питаннях подолання насильства, про співпрацю з партнерами та органами влади у даному напрямку роботи, приклади успішних кейсів.

Крім того, окремим питанням порядку денного координаційної ради було розглянуто інформацію про хід реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Особливу увагу приділили періоду з 24 лютого по теперішній час, оскільки війна значно вплинула на усі суспільні процеси, в тому числі і на поведінку молоді. Обговорили проблемні питання та загальні показники роботи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.

До слова, вже в умовах війни, у співпраці з органами прокуратури  області Регіональним центром опрацьовано 5 звернень неповнолітніх щодо участі у Програмі відновлення, 3 з яких на сьогодні вже успішно завершилися.