назад

Система БПД Рівненщини налагоджує тісну співпрацю з ОТГ краю

Адміністративно-територіальну реформу в Україні, що розпочалась ще у 2014 році, сьогодні називають однією з найуспішніших. Об’єднані територіальні громади мають більше повноважень, ресурсів та фінансів. ОТГ самостійно вирішують питання розвитку інфраструктури, освіти та медицини. Делеговано громадам і надання базових адміністративних послуг. Тому сьогодні система БПД Рівненщини налагоджує співпрацю з представниками громад задля надання методичної та консультаційної допомоги органам місцевого самоврядування з нагальних питань. Так, нещодавно фахівці Регіонального центру з надання БВПД завітали до голови Великоомелянської ОТГ.

Завдяки процесу децентралізації на Рівненщині вже з’явилось 47 громад. Однією з останніх  утворилась Великоомелянська сільська об’єднана територіальна громада  у грудні 2019 року. До її складу увійшли села Велика Омеляна та Грушвиця Друга, з загальною кількістю населення більше трьох з половиною тисяч осіб.   Новостворена ОТГ молода, проте, має чимало амбітних планів.

«Ми хочемо мати в ОТГ свій ЦНАП, думаємо і над інфраструктурою, освітньою та медичними галузями. Це все плануємо, попередньо вивчаючи думку та потреби самих жителів громади. В нас тут на місці працює штатний юрист, проте опрацьовувати і документи ОТГ, і  одночасно надавати юридичну допомогу населенню йому важко. Тому для нас дуже важливою є співпраця з системою БПД, де є кваліфіковані юристи, що готові завжди прийти на допомогу»,- зазначила голова Великоомелянської ОТГ Алла Карпюк.

Наразі система безоплатної правової допомоги готується до земельної реформи та відкриття ринку сільгоспземель. Для об’єднаних територіальних громад ця тема є також доволі актуальною, адже ОТГ отримали у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення .

Зокрема, на Рівненщині вже  розпочала роботу консультативно-методична Рада з питань земельних правовідносин створена при Регіональному центрі з надання БВПД.

«Центри БВПД Рівненщини активізують співпрацю з об’єднаними територіальними громадами. Тренінги, навчання, консультації, прийоми громадян, в тому числі із питань застосування земельного законодавства , – це те чим ми реально можемо допомогти ОТГ у вирішенні їх проблемних питань», – розповів представник Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Микола Павлюк.

На завершення зустрічі присутні обговорили проведення ряду правопросвітницьких заходів, можливості організації виїзних прийомів громадян і консультування представників Великоомелянської ОТГ та дійшли згоди щодо підписання меморандуму про співпрацю.