назад
24.10.22

Система БПД забезпечує ранній доступ до правової допомоги в умовах воєнного стану

Пілотний проєкт щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим, підозрюваним, обвинуваченим, поширений на всю Україну. В умовах воєнного стану такі зміни в організації роботи чергових частин регіональних центрів з надання БВПД вкрай необхідні для забезпечення раннього доступу до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту.

Як все працюватиме

З 1 листопада 2022 року регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях прийматимуть та оброблятимуть усі повідомлення про затримання, які надходитимуть від суб’єктів подання інформації з усієї території України, а також опрацьовуватимуть постанови/ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та видання на їх підставі адвокатам доручень для надання БВПД.

«Ми запроваджуємо уніфікований підхід до видачі доручень та призначення адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги в кримінальному процесі по всій Україні. Працівники правоохоронних органів матимуть можливість інформувати про затримання через контактний центр системи БПД за номером 0 800 213 103 та забезпечувати доступ затриманих до правової допомоги за єдиним механізмом незалежно від територіально-адміністративної одиниці», – повідомила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Так, з 1 листопада 2022 року Регіональний центр у Тернопільській області опрацьовуватиме постанови/ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Волинській, Луганській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Херсонській та Чернігівській областях. Регіональний центр у Чернівецькій області – постанови/ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській та Черкаській областях.

З 20 листопада 2022 року Регіональним центром у Тернопільській області опрацьовуватимуться постанови/ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Вінницькій, Житомирській та Полтавській областях. Регіональним центром у Чернівецькій області – постанови/ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Закарпатській, Київській та Львівській областях.

З 10 грудня 2022 року постанови/ухвали, які надходять від суб’єктів їх винесення у Дніпропетровській області та місті Києві, опрацьовуватиме Регіональний центр у Тернопільській області. Постанови/ухвали від суб’єктів їх винесення у Донецькій, Запорізькій та Одеській областях – Регіональний центр у Чернівецькій області.

Що ще робитимуть працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях:

  • фіксуватимуть в комплексній інформаційно-аналітичній системі забезпечення надання безоплатної правової допомоги (КІАС) усі відмови адвокатів від отримання доручень для надання БВПД;
  • прийматимуть повідомлення адвокатів про недопуск до затриманого, відмову у фіксації інформації про дату і час прибуття адвоката, відмову затриманого від адвоката без присутності адвоката, відсутність затриманого в місці для конфіденційного побачення з адвокатом тощо;
  • передаватимуть усю інформацію щодо стану забезпечення права на захист відповідних суб’єктів, взаємодії з досудовими та судовими органами, адвокатами тощо регіональним центрам пілотних регіонів.

«До кінця жовтня буде посилено спроможність Регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях, зокрема шляхом збільшення штатної чисельності працівників відділу організації надання БВПД, проведення їх навчання щодо реалізації пілотного проєкту. Зокрема, щодо прийняття та оброблення повідомлень про затримання, постанов та ухвал про залучення захисника слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, видання адвокатам доручень для надання БВПД, порядку взаємодії з регіональними центрами пілотних регіонів тощо. Також буде покращено матеріально-технічне забезпечення цих центрів», – зазначила начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Водночас робота відділів організації надання безоплатної вторинної правової допомоги регіональних центрів в інших областях буде оптимізована. Це дасть можливість зосередитися на виконанні інших завдань, пов’язаних з наданням безоплатної правової допомоги клієнтам.

Також до кінця жовтня в усіх регіонах України будуть проведені зустрічі з адвокатами для їх інформування про практичні аспекти подальшої реалізації пілотного проєкту. Аналогічні зустрічі відбудуться з представниками відповідних правоохоронних та судових органів.

Довідково.

Порядок прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджено наказом Міністерства юстиції України від 31 серпня 2021 року № 3058/5. Зміни до нього щодо його поширення на всю територію України внесені наказом Міністерства юстиції від 14 грудня 2021 року № 8350-11.2.2-21.

З 1 жовтня 2021 року працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області приймали повідомлення про випадки затримання, а також видавали адвокатам доручення для надання БВПД затриманим особам у п’яти областях України – Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій.

З 1 січня 2022 року Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області продовжив приймати та обробляти повідомлення про затримання осіб у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській та Рівненській областях, а також опрацьовувати постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області приймав та обробляв повідомлення про затримання осіб у Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській та Волинській областях, а також опрацьовував постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять із цих областей, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

З 1 лютого 2022 року регіональні центри з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях приймали та обробляли повідомлення про затримання осіб, а також опрацьовували постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.