назад

Терміни сплати штрафу за адміністративне порушення

До Ружинського бюро правової допомоги за консультацією звернувся житель с. Мала Чернявка Павло Балюх (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Чоловік просив надати юридичну консультацію щодо термінів сплати штрафу за адміністративне правопорушення. Консультацію надав головний спеціаліст Ружинського бюро правової допомоги Микола Бондар.

Штраф повинен бути сплачений порушником не пізніше ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, у разі оскарження або опротестування такої постанови – не пізніше 15 днів з дня складання скарги або протесту, який не був задоволений (Стаття 307 КУпАП).

Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України.

У разі відсутності самостійного заробітку в осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративне правопорушення, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.

Після закінчення терміну, зазначеного в статті 307 постанова підлягає виконанню у примусовому порядку. З метою примусового виконання постанови, відповідно до вимог статті 308 КУпАП, у разі несплати правопорушником штрафу у строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом (Стаття 299 КУпАП).

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

  • подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;
  • витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

За юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).