назад

Цілодобово на варті захисту прав: директор регіонального центру зустрівся із майбутніми правниками

Реформи Мін’юсту, надання безоплатної вторинної правової допомоги, захист підозрюваних, оплата адвокатської праці, це та багато іншого цікавило майбутніх юристів, під час відкритого діалогу з директором Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василем Овдіюком, що відбувся у  стінах НУВГП.

Студенти навчально-наукового інституту права Національного університету водного господарства та природокористування, отримали унікальну можливість дізнатись усе про правничу галузь  України та життя юриста «без прикрас» безпосередньо від  директора РЦ у Рівненській області Василя Овдіюка.

На зустрічі зі студентами юридичних факультетів, Василь Овдіюк розповів молоді про роботу центрів безоплатної вторинної правової допомоги Рівненщини. Цікавою особливістю системи, для молодих юристів, стала цілодобова робота чергових частин центрів. Саме чергові першими дізнаються про затримання особи та оперативно надають їй захисника. Таким чином, забезпечується не лише рівний доступ до правосуддя усіх громадян,  але й дотримується право особи на захист гарантований державою.

           Також, Василь Овдіюк детально пояснив присутнім відмінності між поняттями «безоплатна» та «безкоштовна». Адже, нажаль в суспільстві досі панує стереотип, що безкоштовне означає неякісне. Тому, директор Регіонального центру розповів студентам про співпрацю з адвокатами, які надають свої послуги захисту та представництва: безоплатна правова допомога лише для клієнтів центрів, а ось юристи за надані послуги отримують кошти з державного бюджету. Себто, співпрацюють з центрами БВПД адвокати не на волонтерських засадах, а за відповідну оплату їх праці.

               «А ось, отримати кваліфіковану вторинну  юридичну допомогу, від адвокатів чи фахівців центрів, сьогодні має можливість близько 80% населення. Адже, коло суб’єктів надання БВПД чимале і продовжує розширюватись. Так, цьогоріч право на безоплатну вторинну правову допомогу також отримали і постраждалі від домашнього насильства»,- зазначив директор РЦ Василь Овдіюк.

Майбутніх правників, цікавили питання перспектив майбутнього працевлаштування аби працювати за фахом та проходження практик у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Тож, студентам навчально-наукового інституту права Національного університету водного господарства та природокористування, керівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області, надали вичерпні відповіді на їх запитання. Зокрема, зауваживши, що сьогодні конкуренція в адвокатському середовищі доволі висока. Проте, якщо молодий фахівець не просто буде старанно вчитись, але й прагнути до саморозвитку аби бути затребуваним у цій професії, для нього будуть усі двері відкриті.