назад

У Чернігові відбувся вебінар “Правове та інформаційне регулювання суспільних відносин під час війни”

28 жовтня у Чернігові відбувся вебінар, за сприянням Регіонального фонду підприємства у Чернігівській області, у якому брали участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко,представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області Ірина Сенченко,а також представники органів державної влади та територіальних громад.
Під час вебінару були обговорені питання правового регулювання реалізації права дітей на захист, інформування під час війни, як читати новини і не наражати себе на небезпеку та порядок вирішення спорів, що виникли із особистих немайнових і майнових прав та обов’язків подружжя, батьків і дітей, інших членів сім’ї.
Ірина Протченко зазначила: « Інколи один необачний вчинок – крадіжка, хуліганство тощо – може зіпсувати дитині все життя, довівши її до в’язниці. Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків із суспільством. Це і є відновне правосуддя. Саме тому на базі системи надання БПД було запущено пілотний проект «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх». Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми».
Програма застосовується за чотирьох умов:
• є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
• якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
• якщо неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
• і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.
Програма дає можливість підліткам не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах та прагнути стати свідомими і відповідальними громадянами України.