назад

IMG 360030 червня 2015 року у малій залі засідань Чортківської районної ради о 12.00 год. відбувся круглий стіл на тему «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав громадян». У заході взяли участь Чортківський міський голова Михайло Вербіцький; голова Чортківської РДА Михайло Сташків; перший заступник голови Чортківської РДА Валерій Запухляк;  заступник керуючого справами-начальник відділу майнових відносин Чортківської районної ради Ярослав Дзиндра, заступник начальника-начальник міліції громадської безпеки Чортківського РВ УМВСУ  Микола Гикавий, заступник керівника апарату Чоткіського районного суду Наталія Грузінська, адвокати, які надають безоплатну правову допомогу – Микола Садовський та Сергій Волинець.

Директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль під час зустрічі презентувала новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов’язаний із представництвом їхніх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, починаючи із 01 липня 2015 року та розкрила напрямки діяльності місцевого центру.

IMG 3603Як зазначила Марія Гамбаль, місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному, адміністративному  процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (особи, чий середньомісячний  сукупний  дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), інваліди (які отримують пенсію або допомогу, що призначається  замість  пенсії,  у  розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Відкритий у м.Чорткові центр знаходиться за адресою вул. Шевченка, 54.   Звернутися до центру за допомогою зможуть  мешканці не лише районного центру, а й шести районів області (Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Монастириського, Чортківського).  Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката – який  надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.

108Під час круглого столу виступила начальник Чортківського міськрайонного управління юстиції Ірина Жигунова, яка розповіла про стан виконання вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо надання первинної правової допомоги у Чортківському районі та  про порядок та умови проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Начальник Чортківської районної державної адміністрації Сташків М.Ф., міський голова Вербіцький М.В. перший заступник Чортківської РДА Запухляк В.Б., заступник керуючого справами-начальник відділу майнових відносин Чортківської районної ради Дзиндра Я.П. відмітили реальні перспективи співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування з  місцевим центром. Основною умовою співпраці має бути законність та прозорість у наданні правової допомоги.

Адвокат Микола Садовський, який  працює в системі БВПД  зазначив,  що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області працює з  1 січня 2013 року  та реально забезпечує надання такої допомоги громадян у кримінальному процесі. Адвокат виступає основною правовою ланкою щодо забезпечення успішного судового процесу на користь громадян, котрі отримують безоплатну вторинну правову допомогу.

110У підсумку директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Гамбаль М.І. зазначила, що підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на безоплатний захист, у випадках передбачених законом. Звичайно є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. Тому громадяни, які звертатимуться до центрів, безумовно будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те чи буде їм потрібна саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.