назад

DSCN0757

30 червня 2015 р. в залі засідань Тернопільської обласної ради в м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8 з метою налагодження комунікації Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з місцевою територіальною громадою та партнерами, які надають різні види правових послуг направлених на захист права кожного.

Організатором круглого столу виступив Регіональний центр надання безоплатної вторинної правової допомоги Тернопільській області.

Участь у роботі круглого стола взяли керівники апаратів та структурних підрозділів Тернопільської обласної державної адміністрації, Тернопільської обласної ради, Тернопільської міської ради, представники прокуратури, головного територіального управління юстиції, департаменту соціального захисту населення, Ради адвокатів регіону, регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області.

Ірина Хондогій, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області,  повідомила, що  01 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом 2-х з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадян у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм КПК та розповіла про основні напрямки діяльності центру та ознайомила присутніх із статистичними показниками роботи.

«Система безоплатної вторинної правової допомоги удосконалюється та розвивається. З 1 липня 2015 року сто місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України. Що стосується Тернопільщини, то із 1 липня тут окрім Тернопільського відкрито ще 2 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Кременці та Чорткові, які обслуговуватимуть Збаразький, Кременецький, Лановецький, Шумський,  Чортківський, Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Заліщицький та Монастириський райони», – зазначила вона.

Вовк Тетяна, в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, висвітлила напрями співпраці місцевих центрів з громадськими приймальнями при управліннях юстиції.

Дрозда Віктор, секретар Ради адвокатів Тернопільської області, зазначив, що Рада адвокатів Тернопільської області готова продовжити тісну і продуктивну співпрацю з центрами надання безоплатної правової допомоги, як в кримінальному процесі, так і в цивільних та адміністративних справах з метою надання якісної правової допомоги тим, хто її потребує.

Гордєєв Юрій, директор Тернопільського місцевого центру розповів про організаційну структуру місцевого центру, функції кожного із його відділів, а  також співробітництво центрів із суб’єктами безоплатної первинної правової допомоги з метою забезпечення вирішення питань по суті усіх клієнтів, які звертатимуться до центру.

Вадим   Боярський, директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації запропонував з метою налагодження та ефективної співпраці місцевого центру із департаментом соціального захисту населення на рівні районних та міських управлінь праці та соціального захисту населення  визначити уповноважену особу для  підтримки постійних контактів на рівні заступників начальників управлінь.

На круглому столі були присутні представники засобів масової інформації.

На завершення Ірина Хондогій відзначила, що обопільна діяльність із органами місцевого самоврядування регіону, органами державної влади, правоохоронними  органами, суду, адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, засобами масової інформації є важливим кроком до побудови такої омріяної  правової держави та тієї доступної ланки для малозабезпечених –  безоплатної правової допомоги, яка нарешті стане реальною та доступною.