назад

13516678 491691794355115 6815450638854744267 n

Фахівець Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги протягом минулого тижня взяв участь у семінарах для учасників АТО та людей з інвалідністю з метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів району.

Так, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги центру Олена Овсинська відвідала Чортківський районний центр зайнятості (м.Чортків, вул. Хічія, 1)  для проведення інформування щодо безоплатної правової допомоги учасників АТО та осіб з особливими потребами. Семінари відбулися  під керівництвом заступника директора центру зайнятості Люсі Совінської.

У ході семінарів фахівець ознайомив присутніх з основними положеннями Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, зокрема із категоріями громадян, які мають право на таку допомогу. Так, відповідно до ст. 14 Закону до соціально незахищених категорій громадян відносяться: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші.

Олена Овсинська також ознайомила з  присутніх з порядком звернення до місцевого центру  та переліком необхідних документів, які долучаються до звернення.

Інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб або їх законних представників, до звернення додають:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, мають відмітку у паспорті про відмову від нього);

в) пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;

г) довідку про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії.

Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до звернення додають:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) посвідчення встановленого зразка.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатну вторинну правову допомогу можуть звертатися до Чортківського місцевого центру за адресою: вул.Шевченка, 54, м.Чортків, а також за телефоном (03552) 2 09 50.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).