назад

У Хмельницькому школярі вчилися протидіяти віртуальним загрозам

Цифрові технології щодень глибше проникають в наше життя. Водночас неправдива, неповна, несвоєчасна інформація, отримана або поширена в мережі, може стати шкідливою, особливо для дітей. Зазвичай школярі не знають достеменно, які відомості можна викладати в інтернет, а які не потрібно. А наслідки безконтрольного доступу до мережі можуть бути дуже серйозними. Саме тому важливо говорити з дітьми про цифрову безпеку.

З нагоди Дня безпечного інтернету та задля підвищення рівня освіченості школярів у питаннях безпеки при використанні цифрових технологій у Хмельницькому ліцеї №17 відбулась тематична лекція для учнів 5-го класу.

З дітьми спілкувалися юристка Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мар’яна Пестун та завідувачка відділу періодики Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва Ірина Міщенко. Вони ознайомили аудиторію з правилами безпечного поводження в інтернеті, а для перевірки знань запропонували пройти анкетування про небезпеки в мережі.

Діти ж активно ділилися думками про користь та шкоду від Інтернету, обговорювали віртуальні загрози, проблеми кібербулінгу, онлайн-шахрайства, залежності, говорили про інтернет-етику. Крім того, дізналися про таку форму переслідування, як кіберцькування, що має найбільш руйнівні наслідки, а відтак напрацювали правила, як їй протидіяти.

«Обмін особистою інформацією в інтернеті для розважальних, навчальних чи професійних цілей сьогодні набув дуже великих масштабів. Це наражає нас всіх на нові ризики, тому безпека в кіберпросторі стає однією з пріоритетних тем, які необхідно порушувати у бесідах зі школярами», – зазначила юристка місцевого центру Мар’яна Пестун.