назад

У Кривому Розі правозахисники та держслужбовці обговорили законодавчі новели пенсійного забезпечення

0625 січня у Кривому Розі відбувся семінар «Актуальні правові питання щодо пенсійного забезпечення, пов’язані зі законодавчими змінами у нарахуванні пенсій». Організатором заходу виступив Другий криворізький місцевий центр з надання БВПД спільно з Першим криворізьким місцевим центром та Криворізьким південним об’єднаним управлінням Пенсійного фонду. Окрім керівництва та фахівців системи БПД активну участь у семінарі взяли адвокати, що співпрацюють з місцевими центрами.

Як зазначив на початку семінару директор Другого криворізького місцевого центру з надання БВПД Микола Касьян, зі стартом пенсійної реформи до центрів майже втричі збільшилась кількість звернень громадян саме з питань пенсійного забезпечення. «Ми ставимо за мету докладно розібратися у змінах, внесених новими законодавчими актами, їх узгодженні з існуючою базоюзадля того, щоб якісно, оперативно і максимально ефективно надавати правову допомогу громадянам, що звертаються до нас з пенсійних питань», – підкреслив значущість зустрічі правозахисників та держслужбовців очільник центру.

Серед питань, які було винесено на обговорення у ході семінару, прозвучали здебільшого ті проблемні питання, з якими сьогодні звертаються до системи БПД криворіжці. Це – особливості нарахування пенсій залежно від пенсійного віку та наявності страхового стажу, перерахунок пенсій військовим пенсіонерам та пенсіонерам МВС, особливості розрахунку пільгового стажу працівникам за списком №1 і №2 під час їх служби в армії та навчання тощо.

Заступник начальника Криворізького південного об’єднаного управління ПФУ у Дніпропетровській області Ірина Сабірова докладно розповіла, яким чином сьогодні у ПФУ підтверджується зв’язок між травмою та безпосередньою участю робітника в АТО, як відбувається перерахунок пенсій працівникам міліції/поліції та військовослужбовцям. Відповідаючи на питання правозахисників, вона пояснила найпоширеніші випадки припинення пенсійних виплат пенсіонерам з числа внутрішньо переміщених осіб та порядок їх поновлення. Окремо Ірина Сабірова зупинилась на можливих причинах незарахування до страхового стажу робітника часу його перебування в АТО.

Загалом за півтори години семінару учасниками було розглянуто й детально обговорено 18 питань, які були внесені в порядок денний заходу. А всі його учасники одностайно відмітили важливість і велику практичну користь від такого діалогу. «Актуальність подібних заходів сьогодні дуже висока, – зазначив один із активних учасників семінару адвокат Олександр Умріхін. – Спасибі місцевим центрам за можливість тісно поспілкуватись з фахівцями Пенсійного фонду і з’ясувати проблемні питання з якими ми сьогодні стикаємось, відстоюючи права клієнтів системи БПД. Отримана інформація значно допоможе у подальшій роботі, чекаємо і сподіваємось на продовження цікавого діалогу».

За обопільною згодою було вирішено зробити подібні семінари регулярними.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу для захисту своїх прав можна в центрах/бюро правової допомоги, адреси яких можна дізнатись за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2018/01/9{/gallery}