назад

У Луцьку відбувся інформаційний день для осіб з інвалідністю

4414 серпня 2018 року у приміщенні бібліотеки-філії №10 м. Луцька представники системи безоплатної правової допомоги організували зустріч для членів громадських організацій, що об’єднують осіб, які потребують особливої соціальної підтримки, із партнерами – надавачами соціальних послуг.

До участі у правопросвітницькому заході долучились представники: Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Головного територіального управління юстиції у Волинській області, Пенсійного фонду України у Волинській області та департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

55Віктор Кривчук, представник ПФУ у Волинській області, роз’яснив учасникам семінару основні норми законодавства, яке регулює умови призначення пенсій по інвалідності, висвітлив проблеми призначення та розрахунку розміру пенсії громадянам. Відповів на індивідуальні запитання стосовно особливостей обчислення розміру пенсій, а також про гарантований мінімальний розмір пенсії, що не може бути меншим прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

«Соціальні пенсії, в тому числі виплати інвалідам, будуть збільшуватися із збільшенням прожиткового мінімуму. Наступне збільшення прожиткового мінімуму у нас відбувається з 1 грудня цього року. Тому відповідні виплати будуть збільшуватися з 1 грудня», – зазначив він.

Людмила Куліш, представник департаменту соціальної політики Луцької міської ради розповіла присутнім про зміни у порядку оформлення громадянами субсидій у 2018 році. Це питання викликало багато запитань в учасників заходу, а саме їх цікавило – як дізнатись: чи призначено субсидію, чи потрібно підтверджувати свій сімейний стан тощо.

«Ми хочемо, аби люди знали свої права, користувалися ними і орієнтувалися, що треба робити, коли їх порушують. Зокрема, зміни в порядку оформлення субсидій відбуваються щороку, тому в межах реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» ми намагаємося проінформувати якнайбільше людей щодо цих нововведень та пояснити, хто має право на субсидію, на яких умовах її призначають і коли можуть припинити», — зазначила Наталія Смолярчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.

Представник Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Носкова акцентувала увагу присутніх на роботі системи безоплатної правової допомоги як дієвому механізмі реалізації конституційних прав громадян.

Микола Герасимик, фахівець Головного територіального управління юстиції у Волинській області, закцентував увагу на інформаційній кампанії з реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та запросив до подальшої співпраці.

Серед учасників заходу поширено інформаційні матеріали правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та брошури з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua
Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел.: (0332) 770717, 770719.
Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).