назад

Нові формати проведення правопросвітницьких заходів допоможуть підвищити рівень правової обізнаності громадян

190-1Не завжди буковинцям вдається відстояти свої права. Одна з причин – недостатня правова обізнаність. Що варто змінити, аби змінити ситуацію на краще? Про це йшлося під час робочої зустрічі щодо реалізації напряму правової освіти населення та правопросвітницького проекту «Я маю право!». Вона відбулась 14 серпня 2018 року у приміщенні Чернівецької облдержадміністрації.

У місцях позбавлення волі, школах, вищих навчальних закладах, бібліотеках, геріатричних пансіонатах, притулках для дітей, на ринках Буковини і не лише вже проведено правопросвітницькі заходи, спрямовані на підвищення рівня правової обізнаності громадян. Завдяки тому, що 2018 рік оголошено в Україні Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!», ще більше жителів області дізнались про свої права і як їх відстояти. Здобутками та напрацюваннями під час робочої зустрічі ділились освітяни, громадські активісти, працівники юстиції, координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, поліцейський омбудсмен, фахівці системи безоплатної правової допомоги та інші.

190-2

«Правопросвітницькі лекції проводяться традиційно, проте рівень поінформованості громадян наразі недостатній. Це свідчить про те, що варто шукати нові формати проведення правопросвітницьких заходів, які будуть цікавими для жителів Буковини. Спільно з громадською організацією «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців ми започаткували проект «Школа життя». Це один з тих унікальних форматів, який виправдав себе. Він дозволяє об’єднати різних фахівців, зацікавити слухачів, і, врешті, результат не забарився. Нам телефонують буковинці і запрошують провести такі заходи», – розповіла під час зустрічі заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна.

190-3

Обговорення деяких питань викликало жваву дискусію. Учасники робочої зустрічі домовились про подальшу співпрацю, спрямовану на реалізацію правопросвітницьких заходів. Вони також порушили питання необхідності законодавчих змін. Наступна зустріч, вирішили присутні, буде присвячена виключно тематиці домашнього насильства. Зокрема, захисту та протидії у контексті закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набув чинності цьогоріч. Такими змінами розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей. Відтепер усі без винятку діти мають право, щоб у судах та інших органах їхні інтереси представляв адвокат за рахунок держави.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).