назад

У Львові відбувся семінар «Перспективи розвитку в Україні відновних підходів у кримінальному провадженні»

Чи допоможуть відновні підходи у кримінальному провадженні ефективній роботі суддів? Над цим міркували судді Львівщини. Тема зацікавила багатьох – як досвідчених, так і тих, хто лише починає суддівську кар’єру.

Розпочався семінар з вітальних слів директора Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксани Польної, директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігоря Микитина та радника Консультативної місії Європейського Союзу з питань верховенства права Маркуса Ролофса. Тренерами учасників були начальник Управління впровадження альтернативних способів вирішення спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко та юрист, медіатор й кандидат юридичних наук Ірина Федорич.

«Я дуже радий бачити, що ви цікавитесь даною темою. Адже закордоном, практика відновних підходів та медіації давно використовується в судах, що значно «полегшує всім життя». Сподіваюсь, що захід буде для вас цікавим й ви почерпнете багато корисного для роботи», – наголосив Ігор Микитин.

Опісля вітання й знайомства присутні оглянули національне й міжнародне законодавство у сфері відновного правосуддя та медіації. Згодом, судді мали змогу працювати в групах, в яких аналізували кейси, які передавались посередникам з числа адвокатів, у межах реалізації у Львівській області пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також аналізували звернення, які передавались медіаторам у межах проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні».

«Кожен такий захід взаємодії, дискусій та обміну досвідом, безумовно є рушійною силою для подальшого розвитку в Україні відновних підходів для запобігання повторенню кримінальних правопорушень, зміни погляду суспільства на сучасне кримінальне судочинство», – підсумувала Ірина Бондаренко.

Додатково. Організаторами заходу є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області спільно з Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України, за підтримки Львівського регіонального представництва КМЄС в Україні.

Участь в семінарі взяли також медіатор, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович та адвокат-посередник у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» Тетяна Малерик.