назад

В день БПД про партнерство та співпрацю у забезпеченні прав людини системою правової допомоги говорили у місті Суми

Вперше 10 грудня 2019 року було проведено Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.
Цьогоріч у Всеукраїнський день БПД у приміщенні Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за участі керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області відбувся круглий стіл на тему: “Забезпечення прав людини системою правової допомоги. Партнерство та співпраця”.
До заходу також долучилася Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Марина Єжкун та головний спеціаліст відділу сприяння роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Олександр Бурка.

“З початку функціонування системи БПД Сумщини партнерська взаємодія та співпраця завжди була важливим чинником підвищення правової свідомості громадян. Тому сьогоднішній захід має на меті консолідувати зусилля зацікавлених сторін, з метою подолання правового нігілізму серед широких верств населення”, – акцентувала на початку круглого столу директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Підвищення рівня усвідомлення прав людини, роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги у партнерській взаємодії з установами та організаціями, що функціонують з метою забезпечення захисту прав широкого кола осіб, а також на посилення правової освіти серед вчителів та учнів загальноосвітніх навчальних закладів послужило метою круглого столу.

Під час заходу директорка Сумського місцевого центру з БВПД Валентини Трошечко наголосила, що: “пріоритетним напрямком місцевого центру є надання правових послуг різним верствам населення. Особливо це питання актуальне під час військової агресії рф. До нас звертаються як впо так і особи, які постраждали внаслідок війни і кожному з них ми допомагаємо”.


Учасники круглого столу говорили про дотримання та забезпечення прав людини. Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області Марина Єжкун наголосила, що права людини визначають межі в яких може діяти державний орган при виконанні своїх повноважень. Права людини – це зобов’язання держави перед людиною, щодо їх забезпечення та дотримання. А також зосередила увагу присутніх на наступних питаннях:

  • Походженні прав людини.
  • Які є основні права людини.
  • Що таке дискримінація.


Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуева розповіла про результати пілотного проєкту “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення” та як він реалізується на теренах краю.Про роботу системи безоплатної правової допомоги у співпраці з партнерами розповіла начальниця відділу безоплатної правової допомоги Юлія Іваненко.


По завершенню круглого столу відбулась активна дискусія до якої долучилися всі присутні та обговорили проблемні питання.