назад
01.03.18

У Новгород-Сіверській гімназії ім. К.Д.Ушинського обговорили трудові права неповнолітніх

000 000501 березня 2018 року начальник Новгород-Сіверського бюро правової допомоги Наталія Довбня провела урок правознавства щодо трудових прав неповнолітніх для учнів Новгород-Сіверської державної гімназії ім. К.Д.Ушинського.

Працівник бюро звернула увагу на те, що усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. Обов’язковою умовою при укладенні трудового договору з неповнолітніми особами є додержання письмової форми договору. З неповнолітніми особами не укладаються договори про повну матеріальну відповідальність та не встановлюється випробування при прийнятті на роботу.

Зокрема, учні дізналися з якого віку допускається прийняття на роботу неповнолітніх, яка тривалість робочого часу встановлена для них законодавством, на яких роботах забороняється застосування їх праці, та як регулюється порядок надання відпусток.

Наталія Довбня пояснила які додаткові гарантії передбачені при звільненні неповнолітніх. Зазначила, що звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою відповідної служби у справах дітей. При цьому звільнення з підстав, зазначених в пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП України, провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування. Крім того, статтею 199 КЗпП України передбачено, що батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.000 0002

Працівниця бюро поінформувала присутніх про проект «Я маю право!» та поширила інформаційні матеріали.

Звертаємо увагу, що фахова правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Губернська,24, тел.: (04658) 2-14-87.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 09-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (04644) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.