назад

У Новофедорівці говорили про останні зміни у земельному законодавстві

За останній рік земельне законодавство неодноразово змінювалось відповідно  до ситуації в країні, яка пов’язана зі збройною агресією російської федерації.

Задля підвищення правової обізнаності громадян, з числа землевласників,  фахівчиня Чутівського бюро правової допомоги Марина Монастирьова поінформувала жителів села  Новофедорівка Чутівської  громади про  актуальну ситуацію у сфері земельних правовідносин в умовах воєнного стану.

Юристка  бюро правової допомоги повідомила жителям села про законодавчі обмеження, запроваджені із введенням в країні воєнного стану, розповіла про відновлення  довоєнної системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, так як  19 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон щодо внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, який набрав чинності 19 листопада 2022 року.

Марина Монастирьова   поінформувала селян щодо основних змін  відповідно до Закону.

«Законодавчими новаціями припиняє свою дію норма Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану. У свою чергу  автоматично пролонгованими на один рік (з дати закінчення строку дії договору) залишаються договори оренди земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності, які закінчилися в період дії воєнного стану та до 18 листопада 2022 року (включно). Також  відновлюється реєстрація прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно; дозволено  в умовах воєнного стану безоплатну приватизацію земельних ділянок, на яких розташовані будівлі, споруди, що перебувають у приватній власності, а також земельних ділянок, які передані громадянам у користування до набрання чинності Земельним кодексом України.» – повідомила фахівчиня  бюро правової допомоги.

По закінченню заходу діяв консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, де всі бажаючі отримали правову інформацію.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги  громадяни  можуть звернутися до Чутівського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт.Чутове, вул. Набережна,15.