назад

Питання надання безоплатної правової допомоги мешканцям деокупованих територій вирішували разом з військовими на Дніпропетровщині

Днями у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області відбулася зустріч з військовослужбовцями Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування Сил ТрО ЗСУ .

ЇЇ метою було напрацювання механізму партнерської співпраці Командування Сил тероборони Збройних Сил України та системи БПД щодо  забезпечення надання правової допомоги мешканцям так званих «сірих зон», або нещодавно деокупованих територій Донецької, Запорізької, Сумської, Харківської та Херсонської областей. У зустрічі від системи БПД регіону взяли участь виконуючий обов’язки директора та начальниця відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов та Ірина Мазана, а також виконуюча обов’язки директора Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Юхименко.

Від моменту повномасштабного вторгнення росії минуло більше року. Дніпропетровська область є прифронтовою, і майже з перших днів широкомасштабного вторгнення почала приймати людей з тих територій, де тривають або тривали бойові дії, включаючи мешканців  «сірих зон» і деокупованих територій. Фахівці системи безоплатної правової допомоги Дніпропетровщини готові до співпраці з Командуванням Сил ТрО ЗСУ зі сприяння у забезпеченні надання правової допомоги мешканцям таких територій», – ділиться в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Серед найпоширеніших проблем, з якими стикаються мешканці де окупованих територій є фіксування пошкодженого або зруйнованого житла, отримання компенсації за пошкоджене житло, відновлення паспорту та інших документів особи, отримання свідоцтв про народження або смерть, оформлення спадщини, доступ до інших соціально-правових послуг гарантованих державою тощо, в тому числі для ВПО (отримання довідки ВПО, відповідних виплат, гарантування права на соціальне та інше житло, працевлаштування тощо).

Дніпро і область – форпост, прифронтова зона, яка першою у  себе приймає евакуйованих, по своїй суті є транзитною, і тому ми перші, хто має забезпечити базові правові потреби  людей, що спасаються від наслідків війни. За допомогою військовослужбовців ТРО ЗСУ, які знаходяться на “нулі” і перебувають у безпосередній комунікації із мешканцями деокупованих територій, де не діє жоден із органів державної влади, місцевого самоврядування, забезпечення базових правових потреб українців у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, є реальним та ефективним в умовах відсутності зв’язку, інтернету, що унеможливлює дистанційне звернення за сервісами, які надає система», – зазначає в.о. директора Дніпровського місцевого з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко.

12 червня 2022 року набув чинності Закон України від 3 травня 2022 № 2237-IX “Про внесення змін до Закону України “Про основи національного спротиву” щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій”. Цим законом було розширено перелік завдань Сил ТрО ЗС України, доповнивши частину 3 статті 3 Закону України від 16 липня 2021 року № 1702-IX “Про основи національного спротиву” новим пунктом: “13) участь у наданні населенню правових послуг у порядку, передбаченому Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.

Відповідно до Доктрини “Цивільно-військове співробітництво” Збройних Сил України, яка затверджена Головнокомандувачем ЗС України № 15860/С, 2 липня 2020 року основними завданнями цивільно-військового співробітництва є:

  • організація (координація), планування та проведення (підтримка) заходів, спрямованих на сприяння відновлення спроможностей органів державної влади, місцевого самоврядування, установ та громадських організацій виконувати свої повноваження для покращення обстановки в цивільному середовищі та сприяння виконанню силами оборони завдань за призначенням;
  • участь у стратегічних комунікаціях;
  • координація та сприяння в наданні гуманітарної допомоги цивільному населенню у кризових районах;
  • координація та підтримка (за необхідності) заходів щодо евакуації місцевого населення з районів ведення воєнних (бойових) дій з метою недопущення (зменшення) втрат серед цивільного населення.

Покладення на ЗС України, зокрема, на Сили ТрО ЗС України, завдання щодо участі у наданні правових послуг, є втіленням державою необхідних заходів для гарантування права на доступ до правової допомоги в умовах триваючої агресії, зокрема, у місцях де діяльність органів державної влади обмежена через негативну безпекову ситуацію, а також забезпечення цивільно-військового співробітництва, налагодження взаємодії між органами військового управління та цивільною владою, волонтерами, неурядовими та громадськими правозахисними та іншими організаціями, цивільним населенням в цілому», – зазначає військовослужбовець, член Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування сил ТрО ЗСУ Ігор Ніколаєв.

Результатом зустрічі було напрацювання таких пропозиції:

  • для ідентифікації потреб мешканців деокупованих територій у правовій допомозі запропоновати визначити параюристів із числа військовослужбовців ТРО ЗСУ та відповідальних працівників системи БПД Дніпропетровщини, які надаватимуть правові послуги у кризових ситуаціях шляхом трьох складової комунікації “клієнт-військовослужбовець-параюрист-працівник БПД” та забезпечуватимуть ефективну взаємодію з системою БПД, задля отримання правових послуг;
  • включити працівників БПД Дніпропетровщини до спільної мобільної групи з Силами ТРО ЗСУ для надання соціально-гуманітарної допомоги для евакуйованих громадян з місць, де ведуться активні бойові дії, задля їх кризового втручання правників у вирішення нагальних правових питань – таких як відновлення втрачених документів, які ідентифікують особу (паспорти, РНОКПП, посвідчення водія, свідоцтва про народження, шлюб тощо), відновлення пенсійних посвідчень, документів на землю/житло.

Окремо представники системи БПД та Сил ТРО ЗСУ обговорили необхідність поглиблення співпраці за напрямком забезпечення соціально-правових гарантій військовослужбовців та членів їх сімей, зокрема, через кол-центр системи ПБД за номером 0800 213 103 (безкоштовно).

Представник Робочої групи щодо виконання норм міжнародного гуманітарного права та надання правових послуг Командування Сил ТрО ЗСУ Ігор Ніколаєв подякував представникам системи БПД за плідну співпрацю та сумлінне ставлення до виконання покладених на них державою обов’язків із забезпечення дотримання високих стандартів правової держави. Не дивлячись на ті виклики, з якими стикаються громадяни в умовах збройного конфлікту, спільними зусиллями фахівці системи безоплатної правової допомоги та військовослужбовці Сил ТРО ЗСУ забезпечать ефективне виконання позитивних зобов’язань держави щодо гарантування кожному громадянину можливості реалізувати свої права та захистити законні інтереси.