назад

Щорічно 4 квітня світова спільнота відзначає важливу подію – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, котра пов’язана з розмінуванням. Свято започаткувала Організація Об’єднаних Націй резолюцією від 8 грудня 2005 року.

Метою такої події є привернення уваги людства до проблеми мінної загрози, перешкоджання використанню державами мін та подібних вибухових апаратів, покращення поінформованості суспільства щодо загрози вибухових пристроїв та пошук методів їхнього знищення на території держав.

До відзначення Міжнародного дня просвіти з питань мінної безпеки та допомоги в розмінуванні, фахівці Кременецького місцевого центру правової допомоги долучилися до спільного заходу із працівниками Кременецького РВ ДСНС України в Тернопільській області.

Провели такий захід для старшокласників у навчально-виховному комплексі Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5. Рятувальники поінформували школярів та педагогічний колектив про те, якою буває мінна небезпека та вибухонебезпечні предмети, а також про їх наслідки.

Директорка центру Валентина Вербицька в свою чергу розповіла учням про право на отримання безоплатної правової допомоги для дітей та медіацію. Зокрема, фахівчиня звернула увагу підлітків на пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи БПД. Валентина Вербицька підкреслила, що неповнолітній, який вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин, має право за згодою його законного представника та потерпілого взяти участь у Програмі.

В рамках цієї Програми, за допомогою процедури медіації неповнолітній та потерпілий спільно беруть активну участь у вирішенні питань, які виникли у зв’язку зі скоєнням правопорушення, усунення наслідків завданої шкоди та недопущення повторення кримінального правопорушення в майбутньому.