назад

У Рівному відбувся форум «Інтеграція переселенців у Рівненській громаді: проблеми, рішення та роль Ради ВПО»

Представники системи безоплатної правової допомоги Рівненщини взяли участь у масштабному форумі присвяченому темі інтеграції внутрішньо переміщених осіб у Рівненську громаду. Також до заходу долучились представники громадських організацій, бізнесу, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та переселенці. Усі разом, вони обговорили низку питань, що стосуються всебічної та ефективної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади. Форум відбувся в межах реалізації Програми «Єднання заради дії».

За словами начальника  Рівненської ОВА Віталія Коваля від кінця лютого 2022 року Рівненщина прийняла понад 82 тисячі переселенців, на сьогодні в області проживає більше 57 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Для когось наш край став тимчасовим прихистком, а для когось – новою домівкою. Відтак, задача представників органів державної влади та місцевого самоврядування а також громадськості – докласти максимум зусиль аби допомогти внутрішньо переміщеним особам повноцінно інтегруватись у місцеві громади.

Працює у цьому напрямку і система безоплатної правової допомоги. Від юристів БПД внутрішньо переміщені особи отримують весь спектр правових послуг. Отримати правову допомогу ВПО можуть завітавши безпосередньо до бюро правової допомоги, або ж в консультаційному пункті в місцях компактного проживання ВПО, звернутись по телефону, електронній пошті або скористатись одним з багатьох онлайн-сервісів системи БПД.

«З початком повномасштабного вторгнення рф та територію України – мільйони українців покинули свої домівки в пошуках безпеки. Відтак, робота з внутрішньо переміщеними особами, в нашій системі була виокремлена окремим напрямком. ВПО – це категорія громадян, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги і ми докладаємо максимум зусиль аби донести до них цю інформацію. Адже, насправді, чимало правових питань потребують кваліфікованої допомоги юриста і для внутрішньо переміщених осіб – ця допомога надається за рахунок коштів державного бюджету. Разом з тим, ВПО мають можливість проконсультуватись в найближчому бюро правової допомоги, яких у Рівненській області 15, отримати роз’яснення зателефонувавши на гарячу лінію 0 800 213 103 або ж скориставшись електронною поштою та месенджерами», – розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

SAMSUNG CSC

За словами керівниці Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алли Негрей – юристи БПД намагають відстежувати правові потреби внутрішньо переміщених осіб та оперативно на них реагувати. Якщо рік тому – чи не основним питанням, що потребувало правового роз’яснення було – отримання статусу ВПО, то тепер перелік питань значно розширився.

«На сьогодні ми маємо досить розгалужену мережу консультаційних пунктів у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. Згідно визначеного графіку, наші юристи відвідують місця, де розміщені ВПО аби надати їм загальну правову інформацію та роз’яснення, а також проконсультувати в індивідуальному порядку. Якщо, ми бачимо, що вирішення правового питання можливе через звернення до суду то людина пише нам заяву на надання безоплатної вторинної правової допомоги, ми їй призначаємо нашого штатного юриста або адвоката, що співпрацює з центром за контрактом для представлення інтересів клієнта. На сьогодні є чимало правових питань, з якими ВПО до нас звертаються, це розлучення, аліменти, відновлення документів, спадщина, встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, трудові спори та багато іншого», – наголосила директор Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алла Негрей.

У своїх виступах учасники форуму не лише ділились досвідом роботи з ВПО але й озвучували свої напрацювання та ідеї, щодо полегшення соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб та їх всебічної підтримки, як на державному рівні так і з допомогою громадянського суспільства.

У другій половині форуму Василь Овдіюк та Алла Негрей взяли участь у роботі трьох окремих тематичних груп : «Організація та забезпечення місць компактного проживання ВПО», «Працевлаштування та професійна перекваліфікація ВПО» та «Фіксація воєнних злочинів рф в Україні».

А результатом проведення форуму стало підписання резолюції, в якій учасники форуму звертаються до Рівненської міської влади з пропозицією створити Раду ВПО у Рівненській міській громаді.