назад

Про правила перетину кордону в умовах воєнного стану розповідаємо під час заходів на Полтавщині

Задля  підвищення правової обізнаності громадян про умови перетину кордону   та   інформування про особливості виїзду, фахівці  Лубенського місцевого центру з надання БВПД проводять активну інформаційно-розяснювальну роботу під час правопросвітницьких заходів.

Так, днями фахівчиня  Лубенського бюро правової допомоги Вікторія Горбатко провела семінар у Лубенській міськрайонній філії Полтавського обласного центру зайнятості, де розповіла безробітним про особливості  перетину кордону в умовах воєнного стану.

 «Відповідно до статті 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну. Статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» документами, що дають право громадянину України на виїзд з України та на в’їзд в Україну, є: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну.» – повідомила Вікторія Горбатко.

Завідувачка Хорольського бюро правової допомоги Наталія  Тарасенко провела семінар на тему: «Правила перетину кордону в умовах воєнного стану окремими категоріями громадян» для субєктів пробації, які перебувають  на обліку у Лубенському районному секторі №4 філії Державної установи “Центр пробації” в Полтавській області.

Під час заходу фахівчиня  бюро  роз`яснила присутнім, що під час дії  режиму воєнного стану чоловікам – громадянам України, віком від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов’язаним обмежено виїзд за межі України, крім військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

 «Виїзд чоловіків, які зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин не дозволено, оскільки такої категорії осіб не передбачено п. 2-6 Правилами перетинання кордону громадянами України та частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто такі особи є тимчасово  обмеженими у праві виїзду з території України.» – повідомила Наталія Тарасенко.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна звернувшись  до Хорольського бюро правової допомоги за адресою: м. Хорол, вулиця 1 травня, буд. 4, каб. 18, телефон (05362) 33-2-20,  та за номером гарячої лінії  0-800-213-103  (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів громадяни можуть звернутися до Лубенського бюро правової допомоги за поштовою адресою: 37500, м. Лубни, Полтавська обл. вул. Монастирська,17 або відправити лист на електронну адресу: lubny.poltava@legalaid.pl.ua В телефонному режимі – (МТС) 095 253 66 14, (05361)77-479.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua