назад

Серія заходів, присвячених протидії кібербулінгу та кібергрумінгу, пройшла на Сумщині

За даними опитування,  проведеного у 2022 році Pew Research Center* – 46 відсотків підлітків кажуть, що користуються інтернетом «майже постійно» в середньому проводячи понад сім годин на день за екранними розвагами. Світ змінюється з розвитком інформаційно-комунікаційних технологій, а разом з ним змінюються й умови, в яких зростають і розвиваються наші діти. На жаль, технології поряд із можливостями створюють нові загрози.

Саме про те, як протидіяти кібербулінгу та кібергрумінгу допомагали розібратися юристи системи БПД Сумщини. У різних куточках області пройшла серія правопросвітницьких заходів, присвячених цій тематиці.

Яскравим прикладом є спільний виїзд фахівців Лебединського сектору бюро правової допомоги та представників Лебединського районного суду з правопросвітницькою метою.

“В Україні зросла кількість користувачів соціальних мереж. Станом на липень 2022 року соцмережами користуються приблизно 76,6% українців**. Тож, враховуючи актуальність тематики, пов’язаної із загрозою, що може нести інформаційні технології у співпраці з Лебединським районним судом ми провели виїзд до Будильського старостинського округу для проведення правопросвітницького заходу та здійснення консультування громадян”, – наголошує  юристка Лебединського сектору бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко.

У Будильському  закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради Сумської області юристка Євгенія Логвіненко під час  зустрічі на тему: «Протидія кібербулінгу та кібергрумінгу в Україні» розповіла про:

  • поняття кібербулінг та особливості;
  • поняття кібергрумінг та особливості;
  • відмінності кібербулінгу від булінгу;
  • відповідальність за вчинення кібербулінгу та кібергрумінгу;
  • причини та наслідки вище перерахованих явищ, а також про те, куди можна звернутись за допомогою у вирішенні відповідної проблеми.

Цього ж дня у рамках серії заходів про те, як протидіяти кібербулінгу та кібергрумінгу інформувала фахівчиня системи БПД у Великій Писарівці .

“Булінг та кібербулінг між собою бувають пов’язані, але від останнього залишається цифровий слід – записи, які можуть стати доказами для припинення цькування чи покарання кібербулера. Особи, які є жертвами будь-якої форми насильства, включаючи булінг, кібербулінг чи кібергрумінг, мають право на справедливість та притягнення кривдника до відповідальності”, – розповіла юристка Великописарівського сектору бюро правової допомоги Людмила Мусієнко, працівникам  Будинку дитячої та юнацької творчості Великописарівської селищної ради та фахівцям служби у справах дітей Великописарівської селищної ради у ході проведення інформаційної бесіди.

Не залишилися осторонь і територіальні громади півночі Сумщини. З метою запобігання випадків прояву кібербуллінгу фахівчиня Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна для учнів 9-х класів Шосткинської загальноосвітньої школи I-III ступенів  № 1 провела онлайн правопросвітницький захід  «Кібербулінг: захиститися можливо».

Під час заходу юристка надала кілька практичних порад, які можуть стати в нагоді:

  •  Якщо ви стали жертвою кібербулінгу чи кібергрумінгу, необхідно зберегти свідчення факту кібербулінгу, видалити сторінку із соціальних мереж, звернутися до правоохоронних органів. 
  • Якщо в потерпілого є зміни поведінкового та емоційного стану – звернутися за допомогою до психолога.
  • А збережені свідчення – листування, коментарі, відеоматеріали стануть вашими доказами у справі, яку відкриють правоохоронні органи.

Правопросвітницький онлайн захід для здобувачів та викладачів державного професійно-технічного навчального закладу «Свеський професійний аграрний ліцей» провела юристка сектору Ямпільського бюро правової допомоги Ірина Школьна. У ході проведення заходу особливу увагу було  приділено правилам протидії кібербулінгу.

Про правила протидії вищезгаданим явищам розповіла юристка сектору “Сумське бюро правової допомоги” Яна Сусіденко під час онлайн заходу для молоді міста Суми.Ось прості поради:

  • Коли реєструєтесь на сайтах, не вказуйте особисту інформацію – номер телефону, домашню адресу – та не залишайте власних фотографій.
  • Використовуйте надійні складні паролі, а  веб-камеру використовуйте– лише коли спілкуєтеся з друзями чи родичами.
  • Агресора ігноруйте або навіть блокуйте – більшість інтернет-ресурсів пропонує таку функцію своїм користувачам.
  • Юристи системи БПД нагадують, що всі особи, які стали жертвами чи свідками кібербулінгу, можуть звернутися за допомогою:на Національну дитячу «гарячу» лінію: 0 800 500 225 або номер 116 111 (безкоштовно з усіх мобільних); до Національної поліції  України – 102;  до Контакт-центру безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103;  до  Освітнього омбудсмена – 03058, м. Київ, відділення поштового зв’язку 58, а/с 48, моб.телефон: 095 143-87-26, електронна адреса  email: ez@eo.gov.ua

Довідково:* https://pewrsr.ch/3XBLwac 

**Про це свідчить аналіз GlobalLogic на основі відкритих даних – https://bit.ly/3S73bG0