назад

У Рівному відбувся семінар-практикум для адвокатів, які нещодавно розпочали співпрацю з системою БПД

«Практичні аспекти надання безоплатної вторинної правової допомоги» – під такою назвою,  у стінах Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області, відбувся семінар-практикум для адвокатів, які успішно пройшли ХІV конкурс з відбору адвокатів та розпочали свою співпрацю з системою безоплатної правової допомоги. Більш детально про співпрацю з системою БПД розповіли не лише керівництво центрів та фахівці  й адвокати, що вже декілька років надають безоплатну вторинну правову допомогу.

«Перш за все, хочу привітати вас із успішним проходженням конкурсу із відбору адвокатів, побажати цікавих справ, подальших кар’єрних звершень та зауважити, що наші двері завжди відкриті для вас», – такими словами привітав присутніх на семінарі адвокатів директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Василь Овдіюк розповів про історію становлення системи безоплатної правової допомоги в цілому, та на Рівненщині зокрема. А після екскурсу в історію, перейшов до сьогодення. Наголосив на певних особливостях, що з’явилися в професійній діяльності адвокатів в умовах воєнного стану та детально зупинився на механізмі роботи пілотного проєкту щодо централізованого прийняття повідомлень про затримання, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та призначення адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу затриманим, підозрюваним, обвинуваченим.

 

Про особливості надання безоплатної правової допомоги у цивільних справах та про роботу місцевих центрів розповіла заступниця директора Рівненського місцевого центру з надання БВПД Ольга Мельник. Вона акцентувала увагу на особливостях роботи з клієнтами, які є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та специфіці цивільних справ.

Далі ж, так би мовити, – від теорії до практики.  Начальниця відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Світлана Бідюк підготувала для адвокатів презентацію, в якій на конкретних прикладах показала, які бувають види доручень, який у них строк дії, який порядок визначення винагороди за надання БВПД та як складають відповідні розрахунки. Також, фахівчиня окремо обговорила з присутніми стандарти якості та етичні аспекти, якими мають керуватися адвокати при наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

В свою чергу адвокат та психолог Іванна Голуб поділилась з присутніми колегами своїм досвідом співпраці з системою БПД. Окремо вона зупинилась на темі медіації та підході відновного правосуддя щодо неповнолітніх. На переконання адвокатки, пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» корисний не лише учасникам програми, але й фахівцям, які залучені до реалізації Програми. Адже це чудова нагода не лише на практиці відпрацьовувати навички пошуку позасудового врегулювання спорів, але й подальшого професійного розвитку.