назад

На Сумщині відбувся круглий стіл – про документування воєнних злочинів

Триває дванадцятий місяць широкомасштабної збройної агресії рф проти України. Станом на 26 січня задокументовано 66 299 воєнних злочинів*.

Зважаючи на нові виклики сьогодення, що постали перед судовими, правоохоронними органами та органами адвокатури України, за спільної ініціативи керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та правозахисників Української Гельсінської спілки з прав людини за участі представників судів, прокуратури, національної поліції, Уповноваженого ВРУ з прав людини та адвокатури України було проведено круглий стіл за темою: “Документування воєнних злочинів у Сумській області. Особливості та проблемні питання”.

 

За словами директорки Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олени Демченко: “майже щодня прикордоння Сумщини зазнає обстрілів зі сторони країни-агресорки рф. Страждають мирні мешканці територіальних громад та цивільні об’єкти інфраструктури. Тільки консолідація зусиль усіх дотичних структур, а також взаємодія із лідерами громадських думок у регіоні – це шлях до фіксації кожного з випадків та можливість максимально повно задокументувати воєнні злочини на Сумщині, щоб не дозволити злочинцям уникнути покарання”.

У рамках заходу про особливості фіксації воєнних злочинів представниками системи БПД, розповіла заступниця директора Регіонального центру Валентина Волобуєва. Зокрема,  правозахисниця ознайомила із роботою  системи БПД Сумщини  у напрямку інформування жителів територіальних громад, які потерпають від постійних обстрілів зі сторони ворога.

“З моменту повномасштабного вторгнення рф 187 осіб звернулося за правовими консультаціями, пов’язаними із воєнними діями. На постійній основі фахівцями системи здійснюються роз’яснення з питань, пов’язаних із воєнним станом.  Для жителів територіальних громад, що постійно знаходять під ворожими обстрілами проведено 154 правопросвітницькі заходи. Але ми також не можемо нехтувати безпекою фахівців безоплатної правової допомоги, тому деякі віддалені села прикордоння лишаються неохопленими”, – відмітила Валентина Волобуєва.

Також адвокатка наголосила на тому, хто є суб’єктами  на отримання вторинної правової допомоги та згадала під час виступу про онлайн-сервіси системи БПД, що роблять доступнішою безоплатну правову допомогу, зокрема, для осіб, які є потерпілими від воєнних злочинів.

Експертну думку щодо єдиних стандартів кваліфікації воєнних злочинів  під час круглого столу висловили суддя Ковпаківського районного суду міста Суми Владислав Костенко  та суддя Зарічного  районного суду міста Суми Євгеній Янголь.

До дискусії долучилися головний спеціаліст відділу сприяння у роботі регіональних представництв Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Олександр Бурка та Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Марина Єжкун, поінформували про функції інституту Уповноваженого Верховної  Ради України з прав людини щодо фіксацію воєнних злочинів.

На особливостях фіксації та розслідування воєнних злочинів в Сумській області під час виступів зосередили  увагу представники Сумської обласної прокуратури, Сумської окружної  прокуратури, Окружної прокуратури міста Суми та представники Національної поліції України.

Одним із ініціаторів заходу виступила Українська Гельсінська спілка з прав людини. Представниця спілки Наталія Єсіна під час круглого столу презентувала ініціативу “Трибунал для Путіна” та розповіла про її особливості. Учасники круглого столу дізналися про те, як саме в межах вище згаданої ініціативи проводиться фіксація воєнних злочинів. Наталія Єсіна акцентувала увагу на статистиці та порядку фіксації епізодів воєнної агресії рф щодо прикордоння Сумщини.

По завершенню круглого столу між його учасниками відбулась жвава дискусія та обговорили проблемні питання взаємодії. 

Довідково: * https://www.gp.gov.ua/