назад

Об’єднання зусиль системи БПД та поліції Полтавщини – крок до ефективного захисту прав громадян

Вже доброю традицією на Полтавщині стали підсумкові робочі зустрічі  між представниками поліції та системи безоплатної правової допомоги.   Так, днями у Головному управління Національної поліції в Полтавській області правники зібралися для того, щоб обговорити результати співпраці протягом минулого року, виробити механізми її покращення у поточному році. Такі зібрання дають можливість обговорити співпрацю державних інституції, адже кожна з них працює у напрямі захисту прав громадян і поєднання спільних зусиль принесуть набагато ефективніший результат на   правовій ниві, розширить доступ мешканців області  до безоплатної правової допомоги, сприятиме подоланню правового нігілізму, підвищенню правової поінформованості населення  та відповідно   вирішенню життєвих питань у правовий спосіб.

Під час робочої зустрічі сторони говорили також  і про запровадження цифрових систем обліку та сервісів для забезпечення правових гарантій учасників адміністративного та кримінального процесу, про оптимізацію взаємодії слідчих та превентивних підрозділів поліції з адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги в умовах воєнного стану, а також про забезпечення рівного доступу до об’єктів та послуг всім групам населення.

«Протягом 2022 року Регіональний центр видав адвокатам близько 3 500   доручень щодо надання допомоги у кримінальному процесі. Окрім того, ще близько 45 000  громадян  отримали безоплатну правову допомогу»  – повідомив   під час зустрічі  Олександр Черчатий.

Також  очільник системи БПД області подякував очільнику обласної поліції  за високий рівень комунікації служб і підрозділів поліції з фахівцями системи безоплатної області задля спільної діяльності у напрямі захисту прав громадян.  За його словами  ті питання, які інституції обговорили під час зустрічі рік тому і ті проблемні моменти, які порушували, більшою мірою були вирішені. Статистика говорить сама за себе, адже можна констатувати надзвичайно позитивні зміни.

Своєю чергою керманич поліції області  Євген Рогачов зауважив, що не зважаючи на складний рік та негативні чинники широкомасштабного вторгнення ворога, на Полтавщині продовжувався поетапний процес трансформації сфери забезпечення прав людини. Мова про впровадження сучасних стандартів забезпечення правових гарантій для учасників правовідносин, що регулюються адміністративним і кримінальним законодавством, а також принципів безбар’єрності. Йдеться про систему електронного обліку та відеофіксації Custody Records, що в майбутньому має стати складником єдиної структури правового захисту.

Поліцейська омбудсменка  Наталія Нечепуренко  подякувала фахівцям системи БПД за активну роботу напрямі спільних комунікаційних та правопросвітницьких заходів орієнтованих на інформування, реалізацію та захист прав громадян.  Також вона поінформувала про можливості  системи Custody Records, яка  покликана покращити процес захисту прав осіб, які утримуються в Ізоляторах тимчасового тримання, та поліцейських. Основне завдання системи – захистити затриманих від неправомірних дій з боку поліцейських та водночас убезпечити правоохоронців від безпідставних звинувачень в перевищенні владних повноважень або зловживанні службовим становищем.

Євген Рогачов висловив надію, що незабаром (якщо не завадять об’єктивні причини, пов’язані з російською агресією) поліція зможе анонсувати початок роботи Custody Records в кількох підрозділах поліції Полтавщини.

Очільник обласного управління  поліції також  акцентував на продовженні курсу трансформування правоохоронних послуг згідно з тенденціями суспільного розвитку, що ґрунтуються на активному застосуванні сучасних технологій, передбачають безперешкодний доступ кожної людини до правової допомоги та рівні можливості для захисту прав (зокрема, поліцейських).

«Якщо ми прагнемо позитивних для української держави та громадянського суспільства змін, повинні продовжувати розпочаті реформаційні кроки, навіть в умовах  воєнного стану. І впровадження  міжнародних стандартів забезпечення прав людини в кримінальному та адміністративному судочинстві –  один з них.  Упевнений, якщо людина знатиме, що отримає вчасну правову допомогу і матиме гарантії особистої безпеки та недоторканості, то відчуватиме себе по-справжньому захищеною». – наголосив Євген Рогачов.

Сторони також обговорили питання необхідності вчасного інформування  системи БПД про факти  затримання осіб,   проведення відповідної звірки між правозахисними інституціями, задля забезпечення громадян правовими послугами,   особливості  організації  виїздів адвокатів до підзахисних під час  комендантської години та інші питання,  які орієнтовані на ефективну  комунікацію між органами поліції та системи БПД задля забезпечення громадян якісною правовою допомогою.

В обговоренні підсумків спільної діяльності у 2022 році та перспектив  реалізації правозахисних проєктів у 2023 році взяли участь очільник поліції Полтавщини Євген Рогачов, заступник начальника обласного управління поліції Сергій Рекун, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий, заступниця начальника відділу організації надання та забезпечення якості правової допомоги, підвищення кваліфікації її надавачів Людмила Армеєва, заступниця начальника Слідчого управління Ірина Погребняк, старша інспекторка відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Полтавщини Наталія Нечепуренко, начальник Управління превентивної діяльності Главку поліції Роман Ніколаєнко та заступник начальника Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування обласної поліції Роман Злидарь.

Зваживши позитивні напрацювання минулого року та проблемні моменти, виявлені на практиці, сторони діалогу висловили свої пропозиції щодо удосконалення механізму співпраці у сфері юридичного захисту та правопросвітництва населення  регіону  у 2023 році.