назад
06.10.15

У Старобільську говорили про співпрацю адвокатів та центрів з надання БВПД на Луганщині

819 вересня 2015 року відбувся круглий стіл, організований Луганським відділенням  ВГО «Об’єднання  адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» спільно з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Захід пройшов в приміщенні Старобільського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Метою заходу було обговорення низки актуальних питань, зокрема – надання безоплатної вторинної правової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, та внутрішньо переміщеним особам, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, залучення адвокатів до надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування шляхом укладання з ними договорів на постійній або тимчасовій основі. Окремим та вельми актуальним виявилося питання захисту професійних прав адвокатів, які надають БВПД, та взаємодія центрів з органами адвокатського самоврядування в цьому напрямку.

Участь у круглому столі взяли: директор Регіонального центру з надання БВПД у Луганській області Ольга Родіонова, член Луганського відділення  ВГО «Об’єднання  адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Михайло Челяєв, директор Старобільського  місцевого центру з надання БВПД Артем Ткаченко, співробітники місцевих центрів з надання БВПД, начальник Старобільського районного управління юстиції Дмитро Рукас, регіональний менеджер Норвезької ради у справах біженців Мірей Хотза, координатори проектів ICPA цієї Ради, координатор у зв’язках з громадськістю Уповноваженого Верховної ради з прав людини Валерій Архіпов, голова громадської організації «Воля» Наталія Пономарьова, член кваліфікаційно–дисциплінарної комісії Луганської області В’ячеслав Кастусік, Голова Адвокатського об’єднання «ПРАВОВА ПРОСВІТА» Лариса Стародубцева та адвокати, члени ВГО “Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу” Максим Оробцов, Анастасія Александрова, Валерій Заїка та Віталій Воронко.

7

Дискусія була досить жвавою, зокрема, щодо прийняття змін до законодавства в частині віднесення тимчасово переміщених осіб до суб’єктів БВПД, було визначено механізм взаємодії з Норвезькою радою у справах біженців щодо надання зазначеним особам правової допомоги безпосередньо Радою, відпрацьовано механізми взаємного інформування центрів з надання БВПД та вказаної Ради з цих питань.

10

У частині співпраці адвокатів, які надають БВПД, з органами місцевого самоврядування було сформовано робочий план налагодження взаємодії. Не менш корисним для підвищення ефективності механізму захисту прав  людини виявилися сталі робочі стосунки з представником Омбудсмена саме з цих питань.

Обговорення питання захисту професійних прав адвокатів виявило, що ця тема є дуже важливою для присутніх, причому погляди учасників дискусії, як на саму проблему, так й на можливі механізми її вирішення, майже співпали. Вдалося досягти певних домовленостей.

Ольга Родіонова зазначила високий рівень взаємодії у Луганській області органів юстиції, місцевого самоврядування, міжнародних й громадських організацій та органів адвокатського самоврядування, підкресливши, що адвокати системи БПД є невід’ємною частиною адвокатури, відтак погляди й пропозиції представників адвокатського самоврядування з питань етики, якості надання правової допомоги, захисту прав адвокатів завжди важливі для центрів.

13

Наприкінці зустрічі з представниками громадських організацій, органів місцевого самоврядування та органів юстиції було підписано Меморандум про співпрацю.

17

18

15


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter